Zonska smotra za 18 najboljih recitatora, osnovnih i srednjih škola

Na ovogodišnjoj Smotri recitatora, “Pesniče naroda  mog” koju godinama organizuje Kulturni centar, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, svoj talenat pokazala 72 učenika.

O kvalitetu i pripremljenosti takmičara ove godine je odlučivao žiri u sastavu Marija Tanackov, književnica, Slavoljub Matić, glumac, Gizela Keken nekadašnja recitatorkinja i Senka Mudrinić organizator programa Kulturnog centra. Kako objašnjava direktorica Kulturnog centra, Tanja Nožica, već 15 godina je ovo ustaljena aktivnost, koja ima svoje rezultate i koja je značajna za učesnike:

-U početku je bilo jako puno recitatora. Pogotovo u uzrastu od I do IV razreda, nekad ih je bilo do 80 u jednoj grupi. Kikinda je prepoznata, kada su recitatori u pitanju i kada je talenat ovih mladih ljudi ono što se traži.  2012. smo recimo imali pobednicu republičkog takmičrenja od I-IV i od V-VIII. Tako da smatram da naš grad ima čime da se podiči. Dugogodišnja predsednica žirija, književnica i književna kritičarka Marija Tanackov kaže da je ove godine nešto slabiji odziv srednjoškolaca, ali da je ipak broj od oko 80 učesnika sasvim zadovoljavajući.

Gimnazijalci su najčešće u redovima takmičara, recitatora, a prema svom senzibilitetu najčešće i biraju štivo kojim pokazuju i svoje recitatorsko umeće.

 

I ove godine, prema rezultatima nakon završetka takmičenja apsolutno najbolju pripremljenost su pokazali đaci OŠ „Đura Jakšić“. Naime od 13 osnovaca, koliko ih odlazi na zonsku smotru čak devet učenika su “Đurini osnovci”, Minja Balint, Milica Krišan, Milica Pjević, Iva Đojanović, Teodora Ćurčin, Anđela Mitrović, Veljko Vuković, Nikolina Alijović i Anastasija Palfi, dok su Nataša Đuričin i Stevan Koščica iz OŠ “Sveti Sava”, David Mohači iz OŠ “Vuk Karadžić” i Mara Dragin iz OŠ “Feješ Kllara”. Kod srednjoškolaca za zonsku smotru će se pripremati Gimnazijalci: Božidar Kojić, Jovana Tunić, Kristina Akcin i Zorana Krčmarov i đak Tehničke škole, Lazar Golušin