“Žogarija -loptarija” prvi put u Kikindi

Žogarija-loptarija“ je međunarodna manifestaciji koja je okupila đake osnovnih škola koji su se takmičili u četiri discipline. Među njima su igre spretnosti, ali i kviz znanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Želja nam je da se žogarije prenesu na školska dvorišta i igrališta. Tako ćemo uspeti da odvojimo decu od komjutera kako bi počeli da se igraju u realnom svetu – istakao je Goran Delić, zastupnik manifestacije za Srbiju.

Igre promovišu sport, fer-plej i rodnu ravnopravnost među decom. Partner „Žogarija-loptarija“ je grad Kikinda.

-Sport u znatnoj meri unapređuje kvalitet života kod dece, kao i da razvije njihove odnose prema školi i lokalnoj zajednici. Fer-plej je važan i treba ga promovisati – dodao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Promoter kikindskih „Žogarija -loptarija“ je reprezentativac Srbije u streljaštvu Duško Petrov koji se takmiči u disciplini vazdušni pištolj.Najbolja ekipa iz Kikinde u ponedeljak će učestvovati na finalu svih ekipa Srbije koje će se održati na Kopaniku. „Žogarije-loptarije“ nastale su pre 14 godina u Sloveniji, a organizuje se u Mađarskoj, Italiji, Austriji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i našoj zemlji. Do sada je u ovoj manifestaciji učestvovalo oko dva miliona dece.