Znatna ulaganja grada u mere populacione i socijalne politike

U okviru gradske uprave od ove godine funkcionisaće Kancelarija za smanjenje siromaštva. U okviru mera populacione politike u ovoj godini ovo je jedna od novina, a kancelarija će raditi kao deo Sekretarijata za društvene delatnosti. Čim se završe pravne formalnosti oko njenog formiranja počeće sa radom, a predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan ističe da će ova kancelarija biti pravi servis građana.

-Ova kancelarija biće tu da pronađe način kako da pomogne sugrađanima kojima je pomoć potrebna. Osim toga biće tu da uputi građane na više instance ukoliko problem nije u nadležnosti grada – istakao je Mladen Bogdan.

Nova mera je i izdvajanje za vantelesnu oplodnju za šta je namenjeno milion dinara.Prvi put predstavnici grada doneli su odluku da se milion dinara usmeri za lečenje dece. Za ovu namenu preusmeren je novac planiran za proslavu Nove godine. Sredstva su uplaćena Centru za socijalni rad, a uskoro će biti donet pravilnik i oformljena komisija koja će odlučivati o zahtevima sugrađana kojima je potrebna pomoć za vantelesnu oplodnju. Lokalna samouprava radi i na tome da se stambeno zbrinu socijalno ugrožene porodice bez krova nad glavom.

Krajem prošle godine donirano je i 2,5 miliona dinara Opštoj bolnici što će umnogome pomoći rad zdravstvenih radnika i olakšati boravak i lečenje pacijenata.U 2020. godini gradska uprava u saradnji sa Centrom za socijalni rad obezbedila je i isplatu jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim porodicama, kao i za kupovinu lekova za sugrađane koji ne mogu da ih priušte. Bogdan je dodao i da je obezbeđeno hiljadu kubika drva za hiljadu ugroženih porodica što je i najviše u proteklih nekoliko godina za šta je utrošeno sedam miliona dinara. Obezbeđeni su školski udžbenici za đake lošijeg materijalnog stanja, kao i besplatan prevoz za sve učenike koji sa sela dolaze u grad u srednju školu, kao i pet hiljada novogodišnjih paketića za mališane koji su svoja pisma ubacivali u Kutiju želja.

U 2021. godini grad Kikinda istim merama nastoji da obezbedi bolje uslove života porodica sa decom. Za roditeljski dodatak za prvo i drugo dete opredeljeno je 10,3 miliona, a 10,5 miliona je novčana pomoć namenjena nezaposlenim porodiljama , za bebi pakete za svako novorođenče planirano je 4,2 miliona, za studentske stipendije opredeljeno je 8,7, za prevoz učenika srednjih škola 33, a za prevoz studenata 12 miliona dinara.