Zlatni Smiljin kitnikez

Sugrađanka Smiljana Mraković je i ove godine došla sa zlatnim peharom, osvojenim za najlepši kitnikez na ovogodišnjem takmičenju, koje je održano u Belom Blatu, u okviru manifestacije „Slatki dan“.

Manifestacija “Slatki dan“ koja je 12. put održana u Belom Blatu, a gde je predstavljeno slatko blago ondašnjice, u konkurenciji od više od dvadesetoro učesničkih ekipa, donelo je ovoga puta 1. mesto sugrađanki Smiljani Mraković za kitnikez od organskih dunja i oraha.

-Klub žena iz Belog Blata redovno me zove na manifestaciju, koja se održava svakog prvog vikenda u oktobru. Ovo je već dvanaesta godina, od kada je manifestacija pokrenuta. Pre dve godine sam osvojila drugo mesto i srebrni pehar, a ovoga puta je kitnikez ocenjen najboljom ocenom. Pošto je to taskmičenje u pravljenju starinskih kolača, ja sam se opredelila da napravim kitnikerz.

Ovu vrednu domaćicu pamte Kikinđani zbog velikog truda da svoje domaće proizvode plasira na svim manifestacijama. Štrudle sa makom i orasima, kiflice sa margarinom, rolat od obladni, kozačke kape, grilijaš oblande.

Kitnikez se pravi od dunje i šećera. Odnos je jedan prema jedan. To se jako dugo kuva, kaže naša sagovornica i na onaj prirodno skroman način, bez ikakvog zatezanja daje instrukcije kako bi i drugi mogli da ga naprave. Kada se kilogram dunja i kilogram šećera skuva, onda se izlije u kalup, ohladi i osuši, a slatkiš, tvrdi odgovorno Smiljka, može da stoji i godinu dana.