“Život jer skup, ali živeti je jeftino” tvrdi Snežana Radojičić

Snežana Radojičić svet obilazi biciklom. Od 2012.kada je odlučila da svoj komforan stan u Beogradu zameni za dvotočkaša, počela je njena avantura, a sve kako bi ostvarila svoj životni cilj da živi slobodno i od svojih knjiga.

„Nakon tri meseca na jednom mestu, duh i telo jedva čekaju pokret. Ali čak ni nomadu poput mene, vazda sviklom na kretanje i stalne odlaske, nije uvek jednostavno da samo potrpa sve u bisage, ove okači na bicikl i otisne se na put“ reči su Snežane Radojičić, napisane na njenom blogu, nakon što je krenula iz Japana za Koreju.

O svojim putovanjima ona na vrlo realan način iznosi sve ono što doživljava upoznajući druge kulture, iako želja za putovanjima nije došla tek tako. Kako je rekla u svom drugom gostovanju u kikindskom Kulturnom centru, na pragu četrdesete se probudila, shvativši da nije ostvarila nijedan od svojih snova – da živi slobodno i od pisanja. 2011. je skupila hrabrost da kaže ‘ne’ životu kojim nije bila zadovoljna i da, sa budžetom od pet evra dnevno krene u svoju avanturu:

-Ništa nije bilo u smislu da sam ja želela konkretno da upoznam neku zemlju, pa sam kao zbog toga putovala i otišla tamo. Nisam nikada volela da putujem, pre nego što sam krenula. Ja sam profesor književnosti i 40 godina sam provela u biblioteci i sve što je bilo putovanje, bilo je putovanje unutar sebe.

Želja da napusti komforan stan u Beogradu i da na svom biciklu krene u pravu avanturu, nadjačala je sva njena preispitivanja. Stan, koji izdaje joj pomaže da se finansira u drugim državama, uzevši u obzir da je jedna mesečna renta stana u Beogradu dovoljna za osnovne stvari u određenim azijskim zemljama s obzirom da se ona rukovodi floksulom ”život je skup, ali živeti je jeftino”.

-To je predrasuda, da je skupo… može se putovati bez novca. Ja sam pošla sa budžetom od 5 evra-dnevno i dan danas mi je budžet 10 dolara, maksimalno. Ako smanjite trošak, kao što sam to ja uradila, ništa nije teško. Ako nemate  trošak prevoza, trošak smeštaja, onda je već sve daleko jednostavnije.

Autorka sada već vrlo traženih putopisnih romana, kaže da je nastavila da se kotrlja i za šest godina je prešla više od 50 000 km i posetila preko četrdeset zemalja Evrope i Azije. Inače Radojičić je diplomirani profesor jugoslovenskih i svetske književnosti, menadžer osiguranja, agent prodaje nekretnina, a po vokaciji pisac koji je do polaska na putovanje objavljivao retko ali od srca.Kako za sebe tvrdi, ostvarila je svoj cilj – da živi slobodno i od svojih knjiga. U međuvremenu se neizlečivo zarazila nomadskim načinom života tako da više i ne razmišlja o završetku putovanja.