Živka „Ministarka“ Kikinđane nasmejala do suza

Branislav Nušić počeo je da piše komad „Gospođa ministarka“ uoči Prvog svetskog rata. Iako je prošlo više od jednog veka, ljudi poput protagonistkinje Živke „Ministarke“ i dalje su veoma živi. Ovo delo u formi monodrame već 17 godina izvodi poznata beogradska glumica Ljiljana Stjepanović. Budući da originalna verzija ima mnogo junaka, zanimalo nas je koliki je izazov igrati kultni komad kroz samo jedan lik.

-Jeste izazov. Predstava je prilično stara. Tekst je, nažalost pokojni Gale Janković, pisao specijalno za mene, doduše pre dešavanja od 5. oktobra. Zbog toga smo morali nekoliko puta da prerađujemo komad. U međuvremenu su se desilo toliko promene da ga ja stalno osvežavam. Zadržala sam duhovite stvari, koje su još u sećanjima ljudima, a mnoge sam promenila.

Reakcija publike uvek je fantastična, jer je „Gospođa ministarka“, kao i većina Nušićevih dela i dalje aktuelna. Naša sagovornica podsetila je da je ovaj komad već igrala u Kikindi, a iznela je i mišljenje o našem gradu.

-Ja sam ovaj komad pre nekoliko godina igrala na vašoj letnjoj sceni. Inače, Kikindu mnogo volim. Ovde sam pre 17 godina bila gost vašeg pozorišta. Igrala sam „Posetu stare dame“. To mi je posebno lepo iskustvo, jer je fantastično primljeno.

Iako je i filmska i pozorišna glumica, Ljiljana Stjepanović široj publici poznata je po ulogama u serijama. Igrala je zapažene role u „Boljem životu“ i „Srećnim ljudima“, kao i jednog od glavnih ženskih likova u seriji „Selo gori, a baba se češlja“ Radoša Bajića. Vreme se menjalo, uloge takođe, ali i način pripremanja za takve glumačke zadatke:

-Bilo je više para i ulagalo se u kulturu. Ja sam sad penzioner i naravno da vidim razliku. Još uvek sam aktivna u matičnom Pozorištu na Terazijama, koje se bavi mjuziklom, što podrazumeva sjaj i blještavilo. Snalazimo se „s koca i konopca“.

Na kraju godine, kada se podvuče crta, naša sagovornica ističe da je relativno zadovoljna. Glumački poziv ne donosi veliku sigurnost, ali pravi majstori uvek nađu put do publike. Tako je bilo i u Kikindi, gde su gledaoci u Narodnom pozorištu smehom i aplauzom nagradili Ljiljanu Stjepanović.