Živana Krejić „oživela“ vetrenjače Vojvodine

U Vojvodini je nekad bilo preko 280 vetrenjača, a većina njih nalazila se na prostoru Banata i Bačke. Nažalost, nijedna od njih više nije funkcionalna, ali ostala su sećanja, koja su pretočena u interesantan rukopis.

U prostorijama Dečijeg odeljenja Narodne biblioteke „Jovan Popović“ održana je promocija knjige „Vetrenjače Vojvodine – nekad i sad“. Autorka, ujedno i master turizmologije, Živana Krejić kaže da je prikupljanje građe i istraživanje materije za ovu knjigu bio veoma dugačak i kompleksan proces.

-Ja sam više od četiri godine provela na terenu po našoj severnoj srpskoj pokrajini, jer sam savim slučajno došla do podataka da je Vojvodina u prošlosti imala preko 280 vetrenjača krajem 19. veka. Moj trnoviti put doveo me je i u Kikindu i vaš lokalni arhiv, gde sam saznala nešto i o vetrenjačama sa ovog područja.

Njihov vek je bio kratkotrajan, a zamenili su ih mlinovi. Autorka ističe da nijedna vetrenjača u Vojvodini nije očuvana, što je velika šteta, budući da one u razvijenim državama, poput Holandije važe za turističke atrakcije.

Prvo izdanje knjige izašlo je 2014. godine, ali je u međuvremenu dopunjeno, jer su čitaoci imali podatke, koji su autorki bili nepoznati, poput informacija o vetrenjačama Srema.

Delo je upotpunjeno fotografijama, na kojima se može videti duh nekog lepšeg vremena. Osim što svedoči o „divovima vojvođanske ravnice“, kako su ih nekad zvali, knjiga nas podseća i na nemaran odnos društva prema ovakvoj vrsti kulturne baštine.