Zimska služba spremna za predstojeću sezonu

Prema Zakonu o javnim putevima 15. novembar je datum kada na snagu stupa zimsko održavanje puteva. Stoga je i u našem gradu održana smotra Štaba zimske služe, gde je prikazana mehanizacija koja će tokom predstojećih hladnih dana biti zadužena za održavanje lokalnih saobraćajnica.

Mi smo ove godine raspisali Javnu nabavku, a po njenom otvaranju jedina firma koja je konkurisala bila je „Graditelj“. Oni su dobili posao, jer su ispunjavali sve uslove predviđene Javnom nabavkom. Ove godine smo za održavanje puteva opredelili osam miliona dinara, što je za 20 odsto više nego u prethodnih šest godina. Imamo i zalihu u novcu u slušaju da dođe do nekih neželjenih posledica, kaže komandant Štaba zimske službe Milivoj Linjački. On je objasnio koji će se putevi održavati:

-Imamo puteve prvog i drugog prioriteta, što je oko 120 km. Postoji i treći stepen prioriteta, to su nekategorisani putevi, ali po potrebi i oni se čiste u slučaju većih padavina i da građani koji koriste te puteve mogu da saobraćaju njima.

Trenutne zalihe soli dovoljne su za početne intervencije:

-Imamo 35 tona soli, što je dovoljno za dve intervencije tokom snežnih padavina. Potpisan je nalog i ući ćemo u nabavku soli količine od 100 tona, tako da ćemo imati dovoljno za celu zimu koja je pred nama. Ako je slučajno zafali, nabavićemo novu, jer je ona tokom zimskog perioda dostupna i za dva dana može da dođe do magacina.

Prema prognozama meteorologa zima bi trebalo da bude blaga i bez mnogo padavina. Zato se očekuje da ove godine Služba radi bez većih problema.

-Verujem da će ove godine putevi biti prohodni, da neće biti problema sa snežnim padavinama, klizavicom i svime što prati zimski period. „Graditelj“ je svaki posao koji je do sada radio obavio valjano i nadamo se da će i ovog puta biti tako, zaključuje Linjački.

 

Branislav Ančić, izvršni direktor preduzeća „Graditelj“ istakao je da se posle nekoliko godina ova firma javlja kao podizvođač:

-Najteže je raditi u svome selu. Mi ćemo se truditi da povereni posao uradimo na najbolji način i da izađemo u susret pre svega našim sugrađanima, da putevi budu čisti i prohodni. Preduzete su sve potrebne mere kada govorimo o organizaciji Zimske službe. Mehanizacija je u ispravnom stanju i spremna za delovanje, ljudstvo je određeno i smene su date, tako da mislim da spremni dočekujemo ovaj posao.

„Graditelj“ raspolaže za neophodnim brojem kamiona, dodatnom opremom za čišćenje snega, grederima, bagerima i svim po tenderima raspisanim i zahtevanim mašinama i vozilima.

Za upravljanje zimskim održavanjem zaduženo je Javno preduzeće za komunalnu infrastrukturu i usluge „Kikinda“, na putevima koji su mu povereni. To podrazumeva uvođenje stepena pripravnosti, kontrolu svih radova i materijala, upozorenje izvođačima radova na sve nedostatke, obustavljanje radova koji nisu u skladu sa normama i zakonom.