Zimska škola poljoprivrede

Udruženje “Banatska lenija” i ove godine organizuje predavanja stručnjaka o povrtarskoj proizvodnji koja će im pomoći da se izbore sa svim problemima koji ih prate.Proizvodna godina u povrtarstvu već je počela i važno je da poljoprivrednici saznaju što više o prevazilaženju eventualnih problema u proizvodnji.

-Imamo obuku koja se odnosi na zasnivanje i vođenje procesa proizvodnje u povrtarskom sektoru, a vezano je za Poljoprivredno-preduzetnički inkubator kojim raspolažemo. Edukacijama mogu prisustvovati svi koji se već bave  ovom proizvodnjom – istakao je Nikola Filipović iz Udruženja “Banatska lenija”.

Planirano je po 30 teoretskih i praktičnih časova koji će pomoći da se poboljša poljoprivredna proizvodnja. Jedan od predavača je i Milan Živkov Andričin iz Novog Bečeja koji je saradnik lokalne samouprave u Poljoprivredno-preduzetničkom inkubatoru:

-Krećemo od zemljišta, vode, semena, agrotehničkih mera, preko đubriva, i zaštite bilja. Tu smo da razrešimo mnoga pitanja proizvođača i da im pomognemo da što bolje prvo osmisle, a potom i realizuju narednu proizvodnu godinu.

U Poljoprivredno-preduzetničkom inkubatoru pri kraju je i obuka za nezaposlene Kikinđane koji uče da proizvode povrće u plastenicima.

-Cilj “Bnatske lenije” bio je da obuči desetak nezaposlenih sa evidencije Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Obuka je počela krajem prošle godine i završava se ovih dana. Imali smo i muške i ženske polaznike, za koje se nadamo da će nastaviti da se bave ovim poslom – dodao je Dejan Ugrešić, povrtar.

I u narednoj godini biće organizovane obuke za nezaposlene, kako bi mogli da započnu sopstvenu povrtarsku proizvodnju.