Zgrada stara 106 godina intrigira Kikinđane

Reformatska crkva u Kikindi osnovana je 1878. godine pri Evangelističkoj crkvi.

Potom je funkcionisala i u okviru Gimnazije, ali ju je sudbina dovela do jedne posebne lokacije na kojoj se nalazi i danas, odnosno u Dositejevu ulicu.

-U susednoj kući napravljena je molitvena sala, koju koristimo zimi, jer je u crkvi mnogo hladno. Ovde je nekada bila škola, jer se nakon četiri razreda osnovne škole išlo osam godina u gimnaziju, objašnjama staratelj Reformatske crkvene opštine u Kikindi Ištvan Tot.

Zgrada i sva ostala imovina nacionalizovana je 1952. godine. Crkva je imala i 67 jutara zemlje. Zajednica se nikada nije oporavila od ovih velikih promena, a najviše se žali za samim zdanjem koji je pre tri godine vraćen crkvi, ali u ruinama.

-Šteta je za ove objekte, jer je sama crkva izgrađena 1912. godine, a godinu dana ranije segedinski arhitekta Ede Mađar uradio je projekte za ovo zdnje. Crkva je urađena u transilvanijsko-secesionističkom stilu. Vrh tornja je `70 godina morao biti demontiran, jer je bio visok koliko i zidana građa, odnosno 29 metara i 70 centimetara.

Unutrašnjost crkve takođe je specifična i razlikuje se od enterijera ostalih verskih objekata.

-Kod nas nema ikona, slika i kipova. Kalvinistička verska zajednica, kojoj mi pripadamo, propoveda pismenost i čitanje Biblije, a ne da se priče konstruišu iz slika. Zato su se svugde gde se pojavljivala Reformatska crkva otvarale škole.

Ispred zgrade crkve nalazi se i rad našeg sagovornika.

-Digli smo stub povodom 120 godina od ulaska Mađara u Karpatski bazen. Sam stub je rađen po elementima nošnje i kovanog oružja.

Ovaj stub simboliše postojanje vernika u našem gradu. Zajednica trenutno broji oko 25 članova i polako se osipa, jer mlađi vernici uglavnom odlaze u Mađarsku. Ipak, Tot tvrdi da je zajednica preživela i veće nedaće, pa je neće ugasiti ni trenutne migracije.