Žetva u punom jeku, rod podbacio

U kikindskom ataru pod pšenicom je oko 13.000 hektara, a žetva hlebnog zrna je na polovini. Iako je setva obavljena na vreme i u optimalnim uslovima suša koja je pratila zimu i najveći deo proleća dovela je do toga da prinosi podbace. Damir Radulović iz Novih Kozaraca pšenicu je zasnovao na 50 jutara.

-Godina je bila katastrofalna. Prinosi se kreću od dve do tri tone po hektaru u novokozaračkom ataru, a ovih dana sam uslužno kosio parcele koje imaju i 1,5 tona po hektaru. Većina poljoprivrednika ispoštovala je sve agrotehničke mere, ali je nedostajala kiša – rekao je Radulović.

I Branimir Marković iz Novih Kozaraca takođe ističe da je na njegovoj njivi prinos ispod višegodišnjeg proseka.Cena žita je tema o kojoj se polemiiše svake godine u ovo vreme. Poljoprivrednici ističu da cena ne sme da bude niža od 22 dinara za kilogram, a otkupljivači nude manje.

Po završetku žetve treba istanjirati strnjišta, kako bi se sačuvala vlaga.Za meseca dana potrebno je i pesticidima uništiti korove i ambroziju.Ono što nikako ne treba raditi je paljenje strnjišta koje je i zakonom zabranjeno.