Žetva suncokreta u kikindskom ataru

U kikindskom ataru suncokret je zasnovan na oko 10.000 hektara. Poljoprivrednici koji su zasejali ovu uljaricu ubrzano je skidaju sa njiva, kako bi izbegli da šteta od suše bude još veća.


-Prinos će biti manji u odnosu na prošlu godinu koja je bila vrhunska što se tiče svih usva. Ove godine rod će biti od 1,7 do 1,8 tona po jutru. Karakteristično za ovu godinu je što je suncokret šarenolik. Na peskovitom zemljištu je suvlji, a na kvalitetnijim parcelama je zeleniji. Još uvek se ne zna cena ovogodišnjeg roda. Čujem da se akontacija
kreću od 34 do 36 dinara za kilogram. Očekujem da će biti oko 40 dinara i to je cena sa kojom možemo da budemo zadovoljni – kaže Ivan Jović, poljoprivrednik.


Tradicionalno se u gazdinstvu Jović uzgaja žito, a kukuruz je potpuno podbacio.
-Ove godine žito je solidno rodilo, iako je prinos bio manji nego prošle godine. Sa druge strane kukuruz je katastrofalan. Imamo sreće što imamo 30 bikova tako da smo sav kukuruz pretvorili u silažu. Tako ćemo uspeti da izvučemo i neku korist – objašnjava Jović.


Ivan zajedno sa ocem obrađuje oko 130 jutara svoje zemlje i 20 jutara uzimaju u arendu:


-Najviše je pod suncokretom 65 jutara, potom slede parcele pod pšenicom, a kukuruza je najmanje tako da smo ove godine imali sreće sa ovakvim setvenim planom.
Naš sagovornik napominje da će naredne godine na parcelama na kojima je bio suncokret zasejati pšenicu, tako da će najviše površina u ovom gazdinstvu zauzimati hlebno zrno.