Žetva se privodi kraju

Kikindski ratari završavaju žetvu pšenice koja je zasnovana na 10.500 hektara. Godina nije bila povoljna za uzgoj hlebnog zrna, a problemi su nastali još tokom setve koja je trajala skoro dva meseca. Ni zima nije doprinela da se žito dobro razvija, jer je bila suva, hladna i bez padavina tako da je bio prisutan konstantan nedostatak vlage. Žetva je počela prošle nedelje i većina parcela pokošena je na vreme.

-Nevreme koje smo imali nedavno podiglo je vlagu zrna, ali je već nekoliko dana posle toga bilo uslova da se žetva intezivira, što su poljoprivrednici i uradili. Podaci sa terena pokazuju da je vlaga optimalna, a kvalitet zrna zadovoljavajuć – rekao je Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

Na parcelama individualnih poljoprivrednika prinosi su od tri do 5 tona po hektaru što je za dvadesetak procenata manje u odnosu na prošlogodišnji rod.Naš sagovornik podseća da je zabranjeno paljenje biljnih ostataka posle žetve.

-Sa paljenjem strnjike nismo imali problema dve, tri godine unazad. Ne očekujem ih ni ove godine jer se poljoprivrednici pridržavaju uputstava, a i sami su svesni kolika opasnost preti od otvorenog plamena na ovim temperaturama .

Nakon skidanja ozimih strnina pravi je momenat i za analizu zemljišta koje

će pokazati šta je zemlji neophodno kako bi prinosi u narednoj godini bili bolji. Prolećne kulture za sada su u dobroj kondiciji.

-Padavine koje su pale u prethodnom periodu značajno su popravile stanje useva.U ovom momentu prolećni usevi su u dobrom stanju. Kukuruz ulazi u generativnu fazu: metličenje, svilanje i oplodanja, a suncokret je fazi cvetanja tako da im odgovaraju sunčani dani i lepo vreme.

Pod kukuruzom je posejano 18.000 , a pod suncokretom oko 12.000 hektara.