Žetva pšenice u punom jeku, prinosi neujednačeni

Juče je intezivirana žetva pšenice u kikindskom ataru, a prinosi su nejednaki i kreću se od tri do šest tona po hektaru.

Kombajni firme “Kozara” iz Banatskog Velikog Sela pre sedam dana ušli su u njive. Najpre je pokošen ozimi ječam kojeg ima na 120 hektara.

-Prinosi su više nego dobri i kreću se između 7,5 i osam tona hektara. S obzirom na to kakve su ovogodišnje vremenske prilike prinosi su zadovoljavajući. Završena je i žetva uljane repice koja je bila zasnovana na 145 hektara uz prinos od 3,7 tona po hektaru – istakao Vlado Rodić, rukovodilac ratarske proizvodnje.

U toku je žetva pšenice zasnovana na 240 hektara. Rod je manji nego prošle godine.

-Prema prvim rezultatima prinosi su od 7,3 do 7,5 tona po hektaru. Posejali smo manje pšenice u odnosu na ranije godine. Razlog tome su nepovoljni vremenski uslovi tokom setve. Svaki treći dan nas je prekidala kiša, a posle 10., 15. novembra nije bilo smisla ulaziti u setvu – dodao je Rodić.

Vlaga hlebnog zrna kreće se oko 13 procenata.

-Na našem lokalitetu od Nove godine do sada palo je 140 litara kiše što je ispod svkog nivoa. Prava kiša je kada dobijete 20, 30 litara kiše po kvadaratu. Žetva će trajati još četiri do pet dana – zaključuje naš sagovornik.

Nedostatak vlage u zemljištu nepovoljno utiče i na prolećne kulture, a pre svega na kukuruz.Za sedam dana kukuruz ulazi u generativnu fazu kada je jako osetljiv nedostatak vlage. Zaposleni u “Kozari” obrađuju 1.750 hektara, od čega je oko 700 hektara državno zemljište.