Žetva ječma i ranih sorti pšenice počinje sledeće nedelje

U organizaciji Poljoprivredne stručne službe održan je dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda u kukuruzu i suncokretu. Okupljeni poljoprivrednici imali su priliku da čuju savete stručnjaka, kao i da razmene iskustva.

-Ove godine nismo u prilici da pokažemo kvalitetna strna žita s obzirom na to da je u n ašem delu Banata bilo veoma malo padavina. Pšenica i ostale strnine će ove godine ranije završiti zrenje, što će se odrazti na prinose – istakao je Mladen Đuran, direktor PSS.

Ova godina nije bila povoljna za razvoj žita i drugih strnina, međutim nije bilo ni većeg razvoja bolesti. Na oglednim poljima zasejano je 79 sorti pšenice i ječma.

-Vremenske prilike tokom maja nisu pogodovale ozimim strnimama.Hronični nedostatak padavina i temperature koje su u proseku više za dva stepena nego u istom periodu prošle godine usloviće da žetva počne ranije. I rane sorte pšenice i rane sorte ječma kosiće se maltene u isto vreme – dodao je Zoran Simić, savetodavac PSS.

Setva pšenice trajala je gotovo dva meseca što će se takođe nepovoljno odraziti na prinose koji će biti 15 odsto manji nego pošle godine i kretaće se između šest i sedam tona po hektaru. I prinosi ječma variraće u zavisnosti od roka setve.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su i Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumartsvo Marko Rovčanin.

-Poljoprivrednici gledaju u nebo ne samo da vide da li će padati kiša nego i da li im preti opasnost od grada. Lokalna samouprava pomaže poljoprivrednicima da osiguraju useve i do sada se to pokazalo kao uspešno jer imamo stotinak poljoprivrednih proizvođača koji su se prijavili. Apelujem da se prijave i ostali jer akcija traje do utroška sredstava i još stotinak poljoprivrednika može dobiti subvenciju za osiguranje u iznosu od 30 odsto – rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Agrarna politika pokrajinskih i republičkih vlasti prvi put ove godine je jedinstvena.

-Imamo velik broj agrarnih mera , a dodatno se boduju mladi i žene. Sa 7,5 milijardi dinara budžet je uvećan na osam milijardi i kroz aktivne mere poljorprivrednicima želimo da pomognemo da imaju kvalitetnije i bolje prinose – kazao je Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Pod ječmom je u ataru Kikinde oko 1.700 hektara, a pšenica je ove godine zasnovana na dvadesetak odsto manje parcela nego prošle godine tako da je ima na 10.500 hektara.