Žensko preduzetništvo u Ruskom Selu

Kroz primere dobre prakse, kada je žensko preduzetništvo u pitanju u Ruskom Selu je u organizaciji Udruženja žena predstavljen projekat „Mlade žene budući potencijal društva“ . Posetioci tribine su podelili svoje nedoumice, prepreke, dobre i manje dobro iskustvo. Kako ističe, članica Udruženja žena Rusko Selo, Branka Ratić,  naročito je problem žena u selima, u ruralnoj sredini, pošto su one potisnute u drugi plan:

-Bitan je muški glas: Upravo zato smo mi i organizovale ovu tribinu, jer je i država prepoznala želju tih žena da aktivno učestvuju, kako u društvenom životu, tako i u obezbeđivanju svog ekonomskog statusa. U Ruskom Selu imamo više žena koje aktivno učestvuju i doprinose u svom domaćinstvu, to su žene koje su nosioci  poljoprivrednog gazdinstva, zatim su tu i žene koje se bave pravljenjem torti i kolača. Izgleda da se stvari kreću na bolje, a bilo bi još bolje da je još dominantnija uloga države u osnaživanju žena na ovom putu, tvrdi naša sagovornica.

Predstavljen je rad dve meštanke, koje uspešno i aktivno učestvuju u svom ličnom ekonomskom osnaživanju, obezbeđujući bolju egzistenciju, kako sebi tako i svojoj porodici. Jelena Džakula devet godina uspešno obavlja posao taksiste. Kako kaže, na početku svoje taksi karijere bilo je i nepoverenja, od strane mušterija, baš zato što je za volanom žena. Posao direktora, u firmi “Granit NB Tron” iz Ruskog Sela, koja se bavi obradom i prodajom mermera i granita, već četvrtu godinu uspešno obavlja Hranislava Golušin. Kao jedina žena u firmi, smatra da se posao u najvećem delu, u intelektualnom smislu ne treba deliti na muški i ženski. Projekat „Mlade žene budući potencijal društva“ finansira Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razv, u saradnji sa Gradom Kikinda