„Ženska strana medalje“

Centar za podršku ženama i Školski sportski savez Kikinde međunarodni Dan žena obeležili su promocijom ženskih sportskih klubova i fizičkih aktivnosti devojčica i devojaka, pod nazivom „Ženska strana medalje“.

Prema poslednjim istraživanjima, više od 50 odsto devojčica napusti sport do kraja puberteta. Ova brojka je poražavajuća za jedno društvo. Zbog ovog, ali i drugih razloga, međunarodni Dan žena obeležen je u Kikindi na malo drugačiji način.

Mi smo danas želeli da ukažemo na onu lepu, žensku stranu sporta, koja često bude zanemarena i koja nije dovoljno promovisana, rekla je Svetlana Mirčić Vukobrat, predsednica Školskog sportskog saveza Kikinde.

Ovaj događaj organizovan je drugu godinu za redom u našem gradu. Protekle godine akcenat je bio na grupnom sportu, dok su ove godine promovisani individualni sportovi poput gimnastike, džudoa, plivanja i karatea.

Sport jača i dušu i telo, kao i mentalne i intelektualne kapacitete. U grupnim sportovima razvijaju se posebne karakteristike, dok je u individualnim sportovima naglasak na pojedincu, ističe Biljana Stepanov iz Centra za podršku ženama.

Podršku ovom događaju dao je i Centar za afirmaciju žena u sportu iz Novog Sada. Kroz svoj projekat „Zdravo, buduća sportistkinjo“ ova organizacija pokušava da kroz spotove promoviše ženske sportske uzore, poput Ivane Španović i Borislave Perić Ranković, i tako inspirišu devojčice da se bave sportom.

Fizička aktivnost trebalo bi da bude deo svakodnevice svih pojedinaca. Mlade sportistkinje danas su imale jedinstvenu poruku da odustajanje nikad ne treba da bude opcija i da ukoliko nešto dovoljno želimo, ukoliko nas to čini srećnima, ne sme da postoji prepreka, a i ako postoji, treba da je „preskočimo“.