Žene iz Novih Kozaraca šiju narodne nošnje za KUD “Petar Kočić”

Članice Udruženja žena “Novi Kozarci” izradile su 32 nošnje za članove KUD-a “Petar Kočić” iz istog mesta.Stare, već zaboravljene zanate, starije članice prenose na mlađe, a ovih dana rad je inteziviran jer žene iz Novih Kozaraca neumorno šiju narodne nošnje.

-Na konkursu Grada Kikinde odobrena su nam sredstva za projekat koji je osmišljen kako bismo usavršili našu zanatsku radionicu tkanja. Poznato je da kulturno-umetničkim društvima nedostaju narodone nošnje, a društvo u Novim Kozarcima dovija se tako što ih pozjamljuje za nastupe. Stoga smo odlučile da mi budemo te koje će izraditi nošnje za našu decu – istakla je Mirela Blagojević, predsednica Udruženja žena „Novi Kozarci“.

Stalne članice udruženja rado su se prihvatile posla koji traje skoro dva meseca.

-Sašivena je belina, pregače, jeleke, kako za decu, tako i za starije grupe. Preostalo je još da sašijemo nošnje za muškarce. U poslu nam pomaže vlasnica firme Proizvodnja „Jadranka“ iz Novih Kozaraca. Sašiveno je 16 nošnji za odrasle, 10 za devojčice i još šest za muškarce – dodala je Mirela Blagojević.

Prilikom izrade nošnji korišćene su različite tehnike tkanja i šivenja. Materijali koji su korišteni su čoja, pliš, lan, pamuk, čipka. Osim trukovanje žene u Novim Kozarcima neguju i vez, heklanje, rad na tari, odnosno razboju, pletenje. O njihovoj ljubavi prema starim zanatima svedoči i veliki broj izrađenih predmeta koji i se i danas koriste u domaćinstvima. Ponosne su na ručno izrađene odevne predmete poput haljina, šalova, kapa, džempera, kao i na stolnjake i druge ukrasne predmete.

Svaka nošnja je unikat za sebe, a žene su posebno ponosne na zlatovez koji se nalazi na pojedinim delovima jer u njega treba uložiti puno truda i ljubavi.