Zemlja planirana za “Tenis” ide na licitaciju

Zemlja planirana za “Tenis” ide na licitaciju

Državno zemljište opredeljeno na teritoriji Grada Kikinde za kompniju “Tenis” biće izdato ratarima na licitaciji, jer je nemačka kompanija odložila dolazak u Srbiju, saznaje TV Rubin.

Komisija za investicije Ministarstva poljoprivrede odobrila je odlaganje od godinu dana za dolazak kompanije “Tenis”, a razlog je što se u Evropi pojavila afrička kuga svinja.

 

 

 

 

-Od Ministarstva poljoprivrede dobili smo dopis da se odlaže dolazak kompanije “Tenis”. Fond od 2.540 hektara zemljišta biće ponuđen u prvom krugu licitacije, kao što je i obećao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Ono što imam kao informaciju je da se dolazak odlaže zbog zdravstvene nege svinja odnosno vakcinisanja što se ne uklapa u koncept investitora – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Pri kraju je dodela državne zemlje po pravu prečeg zakupa za stočare što je preduslov za raspisivanje licitaciju.

-Posle provere ugovora potpisanih između lokalne samopuprave i stočara koje odoborava Ministarstvo poljoprivrede steći će se uslovi za sastavljanje konačnog spiska zemljišta koje će se naći na javnom nadmetanju. Nadam se da ćemo do početka decembra imati sve saglasnosti kako bi rasapisali i organizovali licitaciju – rekao je Kabok.

Po pravu prečeg zakupa od ponuđenih 4.600 hektara stočari su uplatili zakup za oko 3.000 hektara. Za ratare će preostati oko 5.000 hektara. Za početnu cenu na licitaciji dobija se odborenje nadležnog Ministarstva.

-Do sada smo praktikovali da početna cena bude određena po onome što smo po pravu prečeg odredili za stočare, a to je 194 evra po hektaru za treću klasu zemljišta – dodao je Imre Kabok.

Grad Kikinda ove godine opredelio je 20 miliona dinara za mere koje će doprineti razvoju poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivredni proizvođači mogli su da konkurišu za jednu od 13 mera,a kako programi traju do utroška sredstva odnosno do 1. decembra još uvek postoji prostor da se se prijave.

Ove godine povećan je broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Grada kikinde. Prošle godine bilo ih 3.000, a ove ih im 4.250.