“Želim da budem forenzičar”, kroz priču Biljane Nikolin

Sugrađanka, Biljana Nikolin jedna je od retkih studenatkinja koji se opredeljuju za fakultet na kom se proučava forenzika. Njena uža specijalnost bazirana je na biologji i ispitivanje i analizi DNK biljaka. Forenzika je nauka koja kao osnovni alat koristi posmatranje i tumačenje fizičkih dokaza a sve u cilju razrešavanja krivicnih dela. Biljana Nikolin završila je Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer Molekularna biologija i fiziologija, a master rad na temu Forenzička biologija, koji je odbranila sa čistom desetkom. Kako nam je rekla, njen uspon  je tekao od prvih svetlih momenata, kao đaka generacije u osnovnoj školi, preko Vukove diplome u srednjoj ka odabiru fakulteta. Kako ona tumači, obično se tada mladi nalaze u velikoj nedoumici, šta odabrati:

-Počela sam da gubim interesovanje i da se preispitujem. Izuzetno važno je za mlade da kada upišu fakultet, neće im se baš sve dopasti. Moraće dobar deo toga da nauče, što im se neće dopasti i što im u najvećoj meri neće ni trebati. Ja sam imala sreću da odem na teren, za herbarijum,  sa izuzetnim profesorom, mojim mentorom. Ja sam tada došla na ideju da za master rad  odaberem baš Forenzičku botaniku.

Forenzička nauka uključuje sebi sledeća područja sličnosti kao što su: kriminalistika, patologija, biologija, toksikologija, forenzička stomatologija, antropologija, forenzička psihijatrija,dok ostali delovi se razvijaju na grane kao što su geologija i mikroskopija.

Kako bi pošla putem opredeljenja da upiše podosta kompleksan snerr, ali i da ga završi ogromnu zahvalnost zbog podrške Biljana duguje svojoj baka Nadi, u čijoj kući je najčešće i pripremala ispite. Nešto više o sugrađanki Biljani Nikolin možete pogledati u okviru emisije Rubiniozmi koja je na našem programu petkom u 21 sat.