“Zelenjak” na starom-novom mestu

Poslednjih dana pošteni sugrađanin sve češće se zagleda u kalendar kako bi i sebe ubedio da se još uvek radi o letu i da je jul tek u dvadesetim. Nestabilna situacija u međuljudskim odnosima, zatim u novčanicima, a od nedavno i u vremenskim uslovima, što se odražava opet na sve, pa u krug. Elem, atmosfera koju zatičemo na kikindskom Zelenjaku malo je bolja od prosečno nestabilne. Malo zbog zarotiranih mesta i tezgi usled renoviranja prostora, a malo opet i zbog aprilskog ponašanja tekućeg meseca.

 

Kako nam proizvođači objašnjavaju, sve zavisi od parcele, od vremena sadnje, ali najveće posledice mogli bi da pretripe uzgajivači paradajza i ppaprike, dok za krompir iako je krtolasta biljka ipak ima nade. Miljana Tešić iz Nakova, mladi je proizvođač. Kako kaže, potrebni su kako rad, tako i usavršavanje samih proizvođača, kako bi rezultati mogli da budu što bolji,

bez obzira na vremenske uslove:

-Godina u principu nije dobra, ali imamo stručnu pomoć, imamo znanje, tako da nekako izlazimo na kraj. Ne preporučujem držanje paradajza u frižideru, već van frižidera kako bi voće što duže zadržalo svoju prirodnu svežinu.

Radovi na Zelenjaku su u toku, pa prodavci pokušavaju da dugogodišnjim mušterijama skrenu pažnju na svoju sadašnju poziciju. Budući da će se na potpunom renoviranju Zelene pijace  raditi izvesno vreme, vrlo je bitno da trgovci pronađu mesto koje im odgovara.

Neki su zadovoljni, a opet ima i onih koji sa velikim nestrapljanjem čekaju da se radovi privedu kraju. U međuvremenu roba mora da nađe svog kupca, koji će recimo za paradajz da da, od 50 do 60 dinara, papriku 180 dinara, krompir do 50 kao i za crni luk.

 

Beli luk je stajao 300 dinara, zelen 150, boranija 100 dinara, šargarepa od 50 do 60 dinara, krastavac do 60, ljuta paprika 5 dinara komad, tikvice 60. Kod voća, iako sporadično još uvek se na tezgama mogu videti šljive, za koje trgovci traže do 60 dinara, zatim kruške od 80 do 170 dinara, grožđe od 150 do 170.

Breskve su prodavane po ceni od 90 do 140 dinara, banane do 100, a ananas je ovih dana na Brankinoj tezgi broj šest, prodavan po akcijskoj ceni od 90 dinara po kilogramu.

Jabuke petrovače, od kojih sada više ne trnu zubi, stajale su od 50 do 70 dinara. Lubenice su prodavane po ceni od 20 dinara za kilogram, a sinje  60 dinara komad. Kukuruz, kažu trgovci, sigurno se radi o slatkom šećercu, ostaje nam da im verujemo i za 100 dinara ponesemo tri komada kući. Kada je cveće u pitanju i u cvetnim lejama primetan je julski kišno sunčani učinak

 

Oni koji još uvek vole da im je bašta lepa i bujna vode uzaludnu i bezpoštednu bitku sa prirodom i dolaze do Zelenjaka i po ko zna koji put kupuju vinke, begonije, ili lepog Jovu za čega izdvajaju 100 dinara, ili 400 za carsku korpu šarenih petonija.