“Zelena izviđačka patrola” odreda “Proka S Plavi”

Drugo leto izviđači odreda „Proka S Plavi“ plove duž korita kanala DTD i iz vode, na kanuima  razgledaju traže i mapiraju mesta na kojima uoče divlje deponije.

I jedna i druga strana kanala dosta su zapuštene, ali najveći problem predstavljaju nemarni kamperi koji uživaju u prirodi, ali za sobom ostavljaju plastične kese, flaše, papire što osim što ružno izgleda uništava životnu sredinu. Izviđači, koji su u odredu prevashodno zbog ljubavi prema prirodi i zelenilu, naveo je zamenik starešine odreda Miodrag Tadić odvažili su se i na ovaj način pomažu da životnu sredinu očuvaju koliko je u njihovoj moći:

-Za cilj imamo otkrivanje divljih deponija i njihovo mapiranje. Ovo danas je jedna od aktivnosti našeg odreda. Veći deo članova učestvovaće i u okviru Savske regate. Mi bi voleli da nemamo posla, ali uvek ima nemarnih sugrađana koji odlažu otped na sve strane. Kamperi su problem, ne vode računa. Dođu i ostavljaju otpad za sobom, što ostavlja vrlo ružnu sliku i ne voderačuna o životnoj sredini a dolaze u prirodu.

Kako bi mogli da budu uspešni u patroliranju potrebno je bilo nabaviti adekvatnu opremu, za koju su se snašli od prijatelja iz drugih izviđačkih odreda:

-Ovi  kajaci su dobijeni od odreda  izviđača “Sveti Sava” iz Beograda. Prsluci od odreda “Vera Blagojević”. Ove godine smo i mi napisali projekat u kom smo opisali da nam je cilj da oplovimo ceo naš kanal i deo Tise. To je oko 120 kilometara plovnog puta gde bi napravili i četiri kampa,  U kampovima bi decu edukovali o zaštiti životne sredine, čuvanju prirode, spašavanju na vodi.

 

Ovakve akcije, koje su tipično obeležje izviđačkih aktivnosti predstavljaju stimulans za sve prirodnjake, od kojih su neki izviđači više od deset godina. Jedan od njih je i Jovan Ivetić, koji kaže da su akcije „Zelene patrole“ vrlo bitne i da učestvuje u gotovo svim plovidbama. Više od tri sata plovi se kanalom i to su akcije koje imaju svoj pozotivan efekat na prirodno okruženje. Ono što primećuju izviđači to je da su pecaroši vrlo disciplinovani i da za sobom gotovo nikada ne ostavljaju nered.

Odred „Proka S Plavi“ ima i dva obučena licencirana instruktora, koji obavljaju obuku za spašavanje na vodi. To im omogućava da na pravi način sve svoje članove edukuju i pripreme za akcije, kao što je akcija „ Zelena patrola“. Odred je formiran pre dve godine, u svojim redovima broje više od 30 akrtivnih članova.