“Zdravlje za sve”

Pod sloganom „Zdravlje za sve“ obeležen je Svetski dan zdravlja u Kikindi. Na gradskom trgu su lekari Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja podsetili na značaj dostupnosti zdravstvene zaštite, čiji je osnovni cilj ostvarenje najvišeg mogućeg nivoa očuvanja zdravlja građana. Ono što se naročito odražava na visok zdravstveni potencijal, rekao je dr Branislav Hačko, je to da deca budu učesnici u zdravstveno promotivnim aktivnostima:

-Da se o zdravlju priča na pozitivan način, kroz priču o ishrani, fizičkoj aktivnosti, vodi,  sunčevoj svetlosti, umerenosti, svežem vazduhu, pozitivnim životnim stavovima, dobrim odlukama. Tako da ukoliko u generaciju dece koja nije još  izložena faktorima rizika, kao što su pušenje, narkomanija, alkoholizam usadimo zdrave stilove života, kroz pozitivan pristup, onda ćemo imati zdravu naciju.

 

Obeležavanje najavažnijeg datuma u kalendaru zdravlja lekari su iskoristili i da skrenu pažnju  na značaj zdravog načina života u prevenciji najčešćih poremećaja. Osim edukacije, merenja šećera u krvi i visine krvnog pritiska sugrađani su imali mogućnost i da prisustvuju pokaznoj vežbi reanimacije.

Volonteri Crvenog krsta, koji su obično najmasovniji gotovo na svim akcijama, čiji je cilj očuvanje zdravlja, zatim kvalitetna i stručna edukacija, osmislili su akciju u kojoj su učestvovali sugrađani.

Najmlađi kroz razgovor pokušavaju da naprave razliku između zdravih i manje zdravih navika. U okviru današnje akcije učešće su uzeli i mališani PU “Dragoljub Udicki” tako što su crtali svoje viđenje zdravlja na pločniku trga, a glavna tema je bila “Zdravlje nema cenu”. U svim vrtićima PU u toku je likovni konkurs na istu temu. Proglašenje pobednika je zakazano za utorak, kada će najmaštovitijim mališanima biti podeljene nagrade.