Zdravlje u crvenom luku, koji leči štitnu žlezdu…

 

Period godine koji se zove, “nešto između” zbunjuje i proizvođače i kupce i prodavce, a rekli bi da zbunjuje i meteorologe, te smo svedoci vremenskih prognoza  “u utorak leto u četvrtak zima!”. Još je ovih dana podosta loša situacija na Zelenjaku, koju pijačari ocenjuju vrlo slabom dvojkom, kada je posećenost od strane sugrađana u pitanju. Ipak, još uvek je moguće da se petkom dobro pazari, pošto je ponuda bila relativno dobra. Između ostalog spanać, koji je nuđen po ceni od 150 do 200 dinara, kupus slatki 40, kiseli 120, kelj 100 dinara kilogram, mladi luk 35 dinara, mlada salata tri za 100 dinara, kao usred proleća. Šargarepu je bilo moguće kupiti po ceni od 60 dinara, zelen 120.

Od onih malo skupljih proizvoda bašte, izdvajamo karfiol 200, tikvice 220, paradajz 180, krastavac 220, paprika 250 dinara. Ipak za danas, kao biljka pobednik izdvojen je crveni luk, kao borac kada je  podmukla neman u vidu gripa  tipa B u pitanju. Za cenu od 80 dinara, ovaj luk se nameće kao sjajna zamena za lekove, koji na prvom mestu pomaže štitnoj žlezdi. Poremećaji štitne žlezde mogu se lečiti brojnim terapijama, ali, mogu se razviti u ozbiljan zdravstveni problem ako se ne leče. Ruski lekari smatraju da je crveni luk pravi lek za poremećaj štitne žlezde i da baš on ima najveći efekat u lečenju lošeg rada ovog organa. Osim crvenog luka u lečenju raznih upalnih procesa pokazao se kao vrlo dobar i propolis, kog možemo naći na tezgama jabuka sa peska po ceni od 150 dinara.

Pitali smo Kikinđane koliko i da li koriste propolis u svojoj ishrani

 

Od voćki, izdvajaju se citrusi, pa sugrađani najčešće kupuju sveže pomorandže za koje izdvajaju od 70 do 120 dinara, mandarine od 110 do 160 dinara, limun 160, banane, 135 dinara.

 

Osim voća i povrća, ovih dana je aktuelna potražnja i za takozvanim metlama i to onim nešišanim, koje se koriste po principu “počistiš ispred svoje kuće i ko šiša probleme”.