Zdravije detinjstvo uz zdravu užinu

Udruženje građana „Zdravlje na dlanu“ održalo je sastanak sa roditeljima dece, koja pohađaju nastavu u OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Novim Kozarcima, na temu „Zdrave užine u osnovnim školama“

OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Novim Kozarcima prva je u nizu škola u kojima će biti organizovano edukativno predavanje kao nastavak edukacije o posledicama gojaznosti i nezdravih stilova života.

Roditelje, pozvao je dr Abraham Goran, koji je osnivač i pokretač UG „Zdravlje na dlanu“ kako bi im predočio važnost zdravih obroka u periodu odrastanja njihove dece. Projekat je zajedničko zalaganje grada, ZZJZ, UG „Zdravlje na dlanu“ osnovnih škola i PU „Dragoljub Udicki“:

-Direktori svih osnovnih škola će imati i mogućnost da menjaju uslove tendera, kako bi užina koja bi bila u ponudi školama, ispunjavala sve nutritivne i energetske uslove, potrebne za zdrav obrok. UG“Zdravlje na dlanu“ već ima uspostavljenu saradnju sa školom “Ivo Lola Ribar“ pa smo eto prošlog meseca održali i  prvo druženje sa učenicima, na temu zdrava ishrana.  Predavanje nije samo o zdravoj užini, dodao je naš sagovornik, osnovni cilj je i da se roditelji podstaknu kako bi što više obratili pažnju na zdrave stilove života na prvom mestu svoje dece, ali i njih samih. Gotovo svi roditelji, čija deca pohađaju školu u ovom selu imali su potrebu da prisustvuju predavanju, premda su za sada, bar prema tvrdnji pojedinih zadovoljni ponuđenom užinom, koju njihova deca dobijaju u školi.

Pravljenje jelovnika biće zaduženje dr Sanje Brusin Beloš iz ZZJZ, rekao je Abraham i dodao da će ona poštujući zakonske regulative, koje propisuje Svetska zdravstvena organizacija, po uzrastima predstaviti pravi primer, kada je zdrava užina u pitanju, što će omogućiti i roditeljima, kao i deci ali i zaposlenima u školi da se opredele za najbolju moguću opciju odabira zdrave užine.