Zbirka priča „Varovi moga broda“ promovisana u Kulturnom centru

Ana Kovačević je svoje delo prvo predstavila na 61. beogradskom Sajmu knjiga. Zbirka priča „Varovi moga broda“ veoma je intimna i nastajala je spontano, a nagrađena je na konkursu „Prva knjiga“ Grada Kikinde i Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

U knjizi se govori o ljudima iz autorkinog najbližeg okruženja. Priče su u potpunosti lične, jer je kroz njih govorila sve ono što se nije usuđivala da kaže na glas. Nije želela da svoje misli deli sa širom publikom, ali ju je sestra ubedila da to ipak uradi.

-Kada su mi javili da će objaviti moju zbirku priča, shvatila sam da je to oduvek bio moj san. Taj san je postojao oduvek duboko u meni, ali ja sebi nisam smela ni da priznam da zaista to želim, kaže Kovačevićeva.

Marija Tanackov, Stanislava Hrnjak i Radovan Vlahović bili su u sastavu žirija za dodelu nagrade „Prva knjiga“, a Anino delo ocenili su kao prozeid. Ova vrsta ispovesti predstavlja pomalo zaboravljeni književni žanr, koji datira još od vremena Svetog Avgustina.

Sama činjenica da su u pitanju ispovesti govori nam da je knjiga spoj epskog pripovedanja i izliva lirskih osećanja. Priče deluju kao da su autobiografske, što uopšte ne mora da znači, ističe predsednica žirija Marija Tanackov.

Autorka, ipak, tvrdi da su knjiga predstavlja njen lični i u potpunosti subjektivni pogled na svet. Ona će nastaviti da se bavi pisanjem. Sebe i dalje vidi u svetu proze, jer joj je tako najlakše da se izrazi. Ipak, oprobala se i u poeziji i napisala je dve pesme, koje će recitovati u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu za Dan zaljubljenih.