Završene pripreme za malu maturu u NB „Jovan Popović“

Mala matura predstavlja prvu prekretnicu u životu školaraca. Različiti su načini na koji se osmaci pripremaju za ovaj veliki test, a u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ već treću godinu za redom organizovani su besplatni časovi, kao priprema za polaganje prijemnog ispita iz srpskog jezika i književnosti, ali i matematike.

Jedini uslov za prisustvovanje ovim časovima bio je da su deca članovi biblioteke. Nastavu iz srpskog jezika i književnosti držao je Slobodan Tomić. On je istakao šta je deci bilo najteže da savladaju:

-Kao i obično, to je gramatika. Ona se nedovoljno uči u osnovnim školama. Nailaze na probleme, a za reševanje istih potrebno je veliko znanje. Neke stvari se moraju ponoviti i učiti. Lakše im je da savladaju deo gradiva vezan za književnost.

Biblioteka je ovim pripremama izašla iz svog prirodnog okvira, jer su deca imala priliku da pored zbirke za test iz srpskog jezika i književnosti, sa stručnom osobom prođu i kroz matematičke probleme.

-Ove godine se javila naša sugrađanka Jelena Avdalović, koja je radila taj posao u školi, koja je shvatila da nemaju svi mogućnost da plate časove i osetila potrebu da da neki doprinos lokalnoj zajednici. Volontirala je sve vreme, bez ikakve nadoknade, a na časove su dolazila deca koja su članovi biblioteke, kaže direktorica ove ustanove Radmila Perović.

Tridesetoro osmaka prošlo je kroz pripremne časove. Oni su bili podeljeni u tri manje grupe, što je veoma zahvalna brojka za rad. Najteže im, kako kažu, pada priprema za kombinovani test, jer on obuhvata znanje iz više predmeta. Ovi časovi dobro su im došli da na detaljan način prođu kroz gradivo, a želja svih je da prijemni ispit prođe uspešno i bez stresa.