Završena setva kukuruza i suncokreta, pšenica u dobrom stanju

Poljoprivredni proizvođači u Kikindi imali su odlične uslove da u optimalnom roku poseju suncokret i kukuruz. Pomenute okopavine najrasprostranjenije su ratarske kulture.

-Setva je završena pre 1. maja. Ostalo je još vrlo malo parcela na kojima će usevi tek biti zasnovani.U Kikindi i Novom Kneževcu kukuruz zauzima oko 29.000, dok je pod suncokretom 17.000 hektara. Pod sojom je vrlo malo, oko 2.000, a šećerna repa je najmanje zastupljena na oko 1.700 hektara – istakao je Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

Iako proizvođači u Srbiji kukuruz seju na manje površina u odnosu na ranije godine u našem ataru ovog proleća zasejno je više parcela sa zlatnim zrnom.

-Usevi su u dobom stanju. Kukuruzi su u fazi od nicanja do faze pet listova. Suncokreti su takođe od faze nicanja do dva para stalnih listova. Padavine koje smo imali su povoljne za sve kulture, ali pogoduju i korovima koji bujaju. Poljoprivrednici treba da obrate pažnju na zaštitu posejanih useva -– rekao je Pap.

U zemljištu nema dovoljno rezervi vlage.

-Padavine su dobro došle. Oko 1. maja palo je svega sedam litara kiše po kvadratnom metru, a prošlog vikenda pljusak je različito zahvatio našu okolinu. Imali smo na pojedinim mestima i do 12 litara kiše po kvadratu, dok je u nekim selima palo svega dve litre kiše – objasnio je naš sagovornik.

Ozime strnine, pšenica i ječam, su u dobroj kondiciji. Minimalne temperature koje su noću između 10 i 12 stepeni i dnevne koje ne prelaze 25 stepeni povoljno deluju na razvoj pšenice i nalivanje zrna koje predstoji.