Završena grejna sezona

U nedelju, 15. aprila završena je grejna sezona koja je prema rečima direktora JP “Toplana” Miroslava Čičulića bila drugačija u odnosu na ranije godine. Januar je bio neuobičajeno topao, a prava zima stigla je u februaru i martu.

-Nikada, do sada, nije se desilo da je tokom februara potrošeno više gasa u odnosu na januar. Na magistralnom vodu imali smo samo jednu havariju tokom zime. Sa druge strane na priključnim vodovima bilo je više kvarova i ti vodovi biće prioritet investicionog održavanja u ovoj godini – istakao je Čičulić.

Prema Zakonu o energetici i odluci Grada Kikinde ovo javno preduzeće ostaće u pripravnosti do prvog radnog dana u maju. Ukoliko bi došlo do toga da prosečna temperatura tokom dana bude ispod 12 stepeni stanovi bi se dogrevali.

Više od polovine dužnika “Toplane” su jedini isti korisnici. Poslato je 130 opomena pred utuženje i ti korisnici mogi da se dogovore o izmerenju duga na tri rate.

-Građani, u ovom momentu, duguju 15 miliona dinara, dok zakupci poslovnog prostora imaju dug od četiri miliona dinara. Po tužabama za poslovni prostor potraživanja su 4,8 miliona, za privatni sektor 22,7, dok su 6,2 miliona dinara potraživanja od kupaca u stečaju. Na kraju marta potraživali smo 52,9 miliona dinara – kaže direktor “Toplane”.

Dugovanja ove firme su 1,9 miliona dinara prema dobavljačima i oko 160 miliona dinara prema “Srbijagasu” od kojih je 147 miliona sporan dug koji je deo tužbe “Toplane”. Nesporni deo duga treba platiti do jula tako da je naš sagovornik pozvao građane da redovno plaćaju račune.

U ovom preduzeću predviđeno je 20 miliona dinara za investiciono održavanje i troškove materijala.

-Ove godine planiramo zamenu toplovoda na kojima je tokom grejne sezone bilo problema. Radi se o cevima kod Bloka I u Mikronaselju, kod bivšeg Bloka H i u Beogradskoj ulici – rekao je Miroslav Čičulić.

U lošem stanju je i toplovod kod Narodne biblioteke “Jovan Popović”, Osnovne muzičke škole, a neophodna je i rekonstrukcija unutrašnjih instalacija u vrtiću “Miki”.