Završena digitalizacija matičnih knjiga

Matičarska služba imala je rok do 27. decembra prošle godine da završi  digitalizaciju matičnih knjiga. U skladu sa rokovima i Zakonom o matičnim knjigama ovaj posao u Kikindi urađen je na vreme.

-Matičarska služba u Kikindi završila je digitalizaciju matičnih knjiga i pre predviđenog zakonskog roka. U elektronskom obliku nalaze se matične knjige od 1915. godine – istakla je Andrea Radič, matičarka.

Kikinda je među 63 opštine i grada u Srbiji u kojem je digitalizacija završena. Zakon o matičnim knjigama propisuje da se one čuvaju unazad 100 godina, a sve ostale knjige su u Istorijskom arhivu .

Prošle godine unapređen je rad matičarske službe u gradu i selima jer su u svim kancelarijama stigli novi računari i štampači sa skenerom.

-U prethodnih pola godine matičari su najviše posla imali oko izdavnja dokumenata neophodnih za izradu ličnih karti – kazala je Andrea Radič.

Naša sagovornica napominje da je prošle godine oko 800 Kikinđana tražilo naknadni upis u matičnu knjigu rođenih. Reč je o sugrađanima koji su rođeni u bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije.