Završen prvi krug licitacije za državnu zemlju

Izdavanjem državne zemlje u Kikindi završeno je javno nadmetanje za državnu zemlju. Od 546 hektara izdato je 300, a najveća suma dostigla je 50.657 dinara.

 

 

 

 

 

 

Ocenjujući ovogodišnju licitaciju predsednik Komisije za izdavanje državne zemlje Petar Žigić podsetio je da je ratarima na raspolagnju bilo 9.000 hektara zemljišta od kojih je 4.500 obradivo.

-Kao i prethodnih i ove godine licitacija je prošla u korektnoj atmosferi. Približno je izdato zemlje kao i prošle godine 4.338 hektara. U Sajanu je ostalo najviše zemlje jer je od 1.408 hektara izllicitirano samo 13 i za ovu katastarsku opštinu imali smo jednog zainteresovanog poljoprivrednika – rekao je Žigić.

U Nakovu je bilo najmanje državne zemlje za licitaciju svega 40 hektara.

-Od ponuđene zemlje u Nakovu je izdato 15 hektara. U Banatskom Velikom Selu postignuta je najviša cena 64.012 dinara i u ovoj katastarskoj opštini izdata je skoro sva zemlja. Kao i uvek najzanimljivije je bilo u Banatskoj Topoli gde je zakupljeno najviše zemlje 1.835 hektara i za drugi krug ukoliko ga bude ostalo je 37 hektara – kaže Petar Žigić.

Zbog restitucije svake godine manje je zemlje za izdavanje.Nadležni u lokalnoj samoupravi poslaće zahtev za drugi krug licitacije Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

-Nadamo se da ćemo dobiti pozitivan odgovor – napomeno je naš sagovornik.

Za eventualni drugi krug ostao je 4.681 hektar.