Završen prvi krug licitacije državne zemlje

Poslednjeg dana licitacije za državnu zemlju nadmetali su se ratari iz Kikinde. Kako je istakao Petar Žigić, predsednik Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja poljoprivrednici su bili tolerantni tako da je sve prošlo u najboljem redu. Na raspolaganju im je bio 1.471 hektar.

-U Kikindi je izlicitirano 784 hektara, a za eventualni drugi krug ostalo je 687 hektara. Najviša postignata cena je 41.341 dinar – istakao je Petar Žigić, predsednik komisije.

Najviša postignuta cena na kompletnom nadmetanju je 71.868 dinara za parcelu u Iđošu.

-Po tradiciji poljoprivrednici su najviše zainteresovani za zemlju u Banatskoj Topoli. Najmanje su ove godine bili zainteresovani za parcele u Sajanu gde je izlicitirano svega sedam hektara. Želim da napomenem da još uvek ne možemo sa sigurnošću da kažemo da će biti drugog kruga licitacije. Tek kada se završi procedura oko prvog kruga, po zakonu ne može da se raspiše drugi krug – objasnio je Žigić.

Poljoprivredni proizvođači u devet sela i gradu na raspolaganju su imali oko 10.000 hektara državnih oranica. Polovina je izdata. Za eventualni drugi krug najviše zemlje ostalo je u Mokrinu 2.170 hektara, potome slede Sajanu sa 1.334 hektar, Iđoš 703, Kikinda 687, Bašaid 402, Banatska Topola 65, Banatsko Veliko Selo 43, Nakovo 21, Novi Kozarci osam i Rusko Selo gde je ostao svega jedan hektar.