Završen kamp “Čovek samo srcem dobro vidi” u OŠ “Sveti Sava”

Kamp je realizovan kroz projekat “Nastavak podrške za unapređenje kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u Republici Srbiji – Madad 2” . Sveobuhvatni cilj ovog projekta, u okviru kog su učešće uzele 4 osnovne škole u Kikindi i jedna srednja škola je da se odgovori na potrebe migranata, izbeglica i tražioca azila u Srbiji.

Grupa dece, iz Prihvatnog centra  koja je dolazila od početka organizacije kampa je promenljiva. Veći deo kolektiva je učestvovao u projektu, a velika podrška su bili i saradnici iz „Centra lepih veština“, zatim centra „Poveži se“, Školski sportski savez , SC „Jezero“ kao i klub „Orka“, rekla je koordinatorkinja projekta i članica organizacionog tima škole Svetlana Mirčić Vukobrat i dodala:

-Mnoštvo aktivnosti je prošlo kroz ovih sedam meseci. Procenili smo da možemo aktivnostima da im oplemenimo život. Prošli su obuku plivanja, zatim obuku usavršavanja jezika. Naši nastavnici su organizovali radionice u centru, kao i ovde u školi.  U okvru saradnje su sve škole na različiti način osmislile program aktivnosti.

Iz OŠ „Sveti Sava“ učestvovalo je oko 600 učenika, dok se broj dece iz Prihvatnog centra smenjivalo tokom trajanja kampa. Deca su se sporazumevala u prvim mesecima samo gestikulacijom i slabim engleskim jezikom, da bi na samom kraju ta komunikacija bila daleko bolja uz solidno znanje i engleskog, ali i srpskog jeziku.Deca prvog razreda su uspela da savladaju ćirilicu. Projekat je uspešno nizom aktivnosti realizovan u školama „ Đura Jakšić“,„Žarko Zrenjanin“, „Bratstvo jedinstvo“ iz Banatske Topole i u Tehničkoj školi. Partneri u ovom projektu su bili Komesarijat za izbeglice i migracije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.