Zastupljenost žena u politici

Kao glasači, žene su zastupljene podjednako na izborima i glasanju. U političkom i javnom životu Srbije ima ih daleko manje, iako postoje veliki pozitivni pomaci, posebno na republičkom nivou. Srbija je trenutno na petom mestu u Evropi i na visokom 23. mestu u svetu po broju žena u parlamentu.

Cenzus na predstojećim prolećnim izborima biće umesto dosadašnjih pet, tri odsto, a žene će na lokalnim i republičkim listama biti zastupljene 40 odsto, odlučila je Skupština Srbije. Žene su trenutno na čelu 3 od 15 poslaničkih grupa, a od ukupno 21 ministarstva, 4 vode žene. Predsednica Parlamenta  Maja Gojković najavila je donošenje zakona po kojem će na svim izbornim listama i praktično svuda gde se odlučuje biti 40 odsto žena. Kikinđani smatraju da su žene u politici nedovolljno zastupljene. To je pogotovo mišljenje, koje zastupaju muškarci, dok žene brane stav da je žena sasvim dovoljno u tom poslu.

Za vreme Miloševića bilo je 5,5 odsto žena, dok su demokratske promene 2000. godine rezultirale sa 11 odsto žena u Narodnoj skupštini i 6-7 odsto njih u opštinskim skupštinama, što je bio nivo arapskih zemalja. Posle primene sistema kvota na lokalnim izborima, u septembru 2004, taj procenat je utrostručen, pa danas u opštinskim skupštinama ima 15-30 odsto žena, što navodi na podatak da je 2000 u Narodnoj skupštini Republike Srbije bilo samo 20 narodnih poslanica, dok ih danas ima 84, što je više od trećine ukupnog broja narodnih predstavnika. To parlament Srbije svrstava ispred parlamenata zemalja u regionu ali i nekih zemalja članica EU. Da podserimo, Srbija je na petom mestu u Evropi i na visokom 23. mestu u svetu po broju žena u parlamentu. U prilog tome govori i podatak da su u decembru, na Fejsbuk strani nemačke vlade objavljene fotografije na kojima su, kako je ispod navedeno, 12 jakih žena u svetskoj politici, a među njima je i premijerka Srbije Ana Brnabić.