Zašto li se jabuka cakli…

Novembarski dani teku, ali temperatura kao da se koleba da iz jesenjih karakteristika dobije obeležje nadolazeće zime.

To je upravo slika na kikindskoj Zelenoj pijaci gde je ovih dana ipak bilo dosta bogato, kada je ponuda u pitanju. Od povrtarskih đakonija, koje nisu naročito bile primetne ranijih godina u periodu kada im vreme nije izdvajamo paradajz po ceni od 80 do 110 dinara, krastavac do 70, papriku do 80 dinara, ljuta pet dinara komad.

 

Mladi luk je stajao 20 dinara, rotkvice od 40 do 50 dinara veza, mlada salata, ona prava aprilska imala je i cenu ranog proleća, te su je kupci mogli pazariti za 35 dinara.

 

 

Mirođija je prodavana po ceni od 30 dinara veza, dok je spanać stajao 200 dinara kilogram. Kupus ovih dana izaziva najviše interesovanja.

Kako trgovci objašnjavaju, nikada se neće prodavati rezani kupus kao što je bio slučaj 2015. kada su prodavali sve što bi doneli.

Sada je potrebno za rezani kupus izdvojiti 40 dinara za kilogram, dok je u glavicama do 30 dinara. Cena varira  u zavisnosti da li se radi o toliko prepričavanom futoškom kupusu. Zelen je prodavana po ceni od 60 do 110 dinara, šargarepa od 30 do 60. Bela rotkva, koju preporučuju za finu i slasnu salatu , uz pavlaku prodavana je po ceni od 150 dinara, dok je crna, malo gorča stajala 100 dinara kilogram.

Voćna ponuda prepuna koštunjavaca, te je lešnik stajao 1000 do 1200 dinara, orah 800 dinara, grožđe od 180 do 220 dinara, kruške 100, limun do 160 , kesten od 350 do 500 dinara kilogram. 

Ipak, kako saznajemo, Kikinđane več odavno zanima da li se voćka našeg podneblja, jabuka posebno tretira, onog momenta kada se iznese na tezgu. Koža, koja deluje kao da je masna, dovodi u zabludu sve koji su ubeđeni da se radi o triku prodavaca, da jabuku plasiraju u što boljem izdanju…Prema anketi, Kikinđani u većem procentu baš to smatraju, dok trgovci nemoćno sležu ramenima i kažu da za takvo lickanje jabuke-pojedinačno, svakako da niti imaju vremena, niti imaju takvih ambicija, već da je to normalna pojava. Jabuka na prirodan način isijava posebnu vrstu samozaštite, te se ne radi o nikakvom triku, navode i u PSS.