Zamisli život u ritmu kadrila

Svoj ples koji na simboličan način obeležava kraj jednog i početak novog poglavlja, u životu sada već svršenih srednjoškolaca, na kikindskom trgu je otplesalo blizu 400 maturanata.

Na prekretnici između bezbrižnosti u roditeljskom domu i lepe i harizmatične mladosti prepune novih izazova, iskušenja ali i samostalnih odluka još jednoj generaciji  je život naslikao, možda baš danas, prvu boru.

 

Opravdano ponosan, kao neko ko je manifestaciju i pokrenuo u Kikindi, organizator programa Kulturnog centra Marko Markovljev, smatra da je Kikinda jedan od najlepših gradova čija mladost zavređuje da na svečani način završi jedno razdoblje u svom školovanju:

-Ovo je jedna lepa tradicija. Mnogi gradovi su se uključivali i izlazili iz nje. Kikinda  od prve godine, od kada je ušla u ovu priču, nije prestala  Ovo je 11. maturantska parada ili  deset godina od održavanja prve u Kikindi. Maturanti su kao i svake godine najlepši. Ono što im svake godine poručujemo je, da bi bilo  lepo da jednog dana, kada završe svoje skolovanje  se vrate i da grad učine još lepšim i plemenitijim.

 

Poslednja generacija rođenih u dvadesetom veku spremala se za ples, koji su podržali sugrađani, roditelji, rodbina i prijatelji pa je gradski trg, u trajanju od pet minuta bio evropska plesaonica. Plešući maturanti su neprimetno, sa belim kišobranima poput Meri Popins ušli u dvadesete. Svake godine u maju organizatore, ali na prvom mestu maturante pozdrave predstavnici lokalne samouprave.