Zalogaji u meri kvalitetnog i dugovečnog života

U kikindskom Udruženju penzionera, u okviru meseca koji je posvećen starijoj generaciji, su u saradnji sa patronažnom službom kikindskog Doma zdravlja organizovali tribinu, na temu „Ishrana u poznim godinama“ i preventivno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska. Kako objašnjavaju u udruženju, rezultati koji su dobri govore u prilog dobroj i prijateljskoj atmosferi koju članovi grade godinama.

Edukacija na temu „Ishrana u poznim godinama“ organizovana u kikindskom Udruženju penzionera okupila je zainteresovane sugrađane, koji su imali potrebu da kroz ineraktivno predavanje usvoje neka nova pravila, kada je ishrana u pitanju. Kako je navela glavna patronažna sestra Doma zdravlja, Olivera Vučković Popov, vrlo je bitno da ovakve tribine imaju što veću posećenost:

-Ovoga puta smo imali tribinu, koja je posvećana ishrani starijih sugrađana. Kao što možete da vidite, posećenost je bila vrlo dobra. Bilo je preko 25 sugrađana, kojima smo merili pritisak i šećer u krvi. Što se tiče rezultata, ja sam vrlo zadovoljna. To su većinom sugrađani koji vode računa o svom zdravlju.

Saradnja, koja je uspostavljena ranijih godina vrlo je dobro prihvaćena i kod jednih i kod drugih pa je dobra atmosfera bila dodatno obeležje ovakvih okupljanja. Inače, članovi KUD-a “Sunčana jesen” sinoć su  bili i na smotri horova u Zrenjaninu, odakle su se vratili prepuni dobrih utisaka, zbog, kako kažu najvećeg aplauza koji su ikada dobili. Ipak, kako objašnjava sekretarka Udruženja penzionera, Zorica Vasiljević, uzbuđenje i povratak u kasnim večernjim satima nisu osujetili današnje okupljanje:

-Vratili smo se sinoć u deset, ali su ljudi ipak došli jutros u osam, što znači da vode računa o svom zdravlju.  Lepu saradnju sa patronažom imamo već godinama. Nadamo se i da ćemo se dogovoriti o posebnim predavanjima sa tematskim osvrtom. Zadovoljstvo je što su rezultati dobri, ne samo u granicama, već baš dobri. Mislimo  da je baš razlog što često borave baš ovde u udruženju i  nadamo se i da je baš to, osim zdrave ishrane pravi  recept za dug život.

U Uduženju planiraju još niz aktivnosti povodom obeležavanja oktobra meseca posvećenog starijim sugrađanima. Iz Patronažne službe su iskoristili priliku da najave i da će redovni pregledi krvnog pritiska, koji su inače bili organizovani u drugoj, sada biti prebačeni u četvrtu mesnu zajednicu „Lidija Aldan“ i to svakog četvrtka merenje krvnog pritiska, a poslednjeg četvtrtka u mesecu i merenje šećera u krvi. Prvo merenje pritiska je planirano za četvrtak, 10.oktobra od 8 do 10 sati.