Zajednički do kvalitetnijih zdravstvenih usluga: Pokrajina uložila 60 miliona dinara u kikindsku bolnicu

Novi multislajsni skener koji će narednih dana stići u kikindsku Opštu bolnicu i značajno podići kvalitet dijagnostike doniraće  Vlada Vojvodine. Zahvaljujući odličnoj saradnji gradske i pokrajinske vlasti, bolnica je u ovoj godini opremljena aparatima i drugom medicinskom opremom vrednim više od 60 miliona dinara. Na ovu činjenicu ukazao je na protekloj sednici lokalne skupštine odbornik SNS, inače lekar u Opštoj bolnici Dušan Prekratić.

Tako danas u bolnici imamo u funkciji nov ortopedski sto, novu kompletnu opremljenu elektrohiruršku jedinicu,nov radiološki ultrazvučni aparat i nov kardiovaskularni ultrazvučni aparat. Posebno je značajno što će Opšta bolnica u narednih deset dana dobiti dugo čekani multislajsni CT aparat čija vrednost iznosi 33 miliona dinara i donacija je pokrajinske Vlade. Danas, za razliku od prethodnog perioda lokalna samouprava i pokrajinska Vlada imaju apsolutnu saradnju– istakao je Prekratić.

Za iduću godinu planirana je rekonstrukcija 12.000 kvadratnih metara bolničkog prostora. Investiciju će finansirati Vladina Kancelarija za javne nabavke, napomenuo je odbornik naprednjaka.

Prvi korak je načinila lokalna samouprava tako je što je iz svojih sredstava izdvojila 20 miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju. Država vidi kikindsku bolnicu kao modernu zdravstvenu ustanovu na sekundarnom nivou koja će biti u narednom periodu dominantna za ovaj deo Banata.

Ulaganja ne izostaju ni kada je reč o Domu zdravlja. Lokalna samouprava sa dva miliona dinara finansira izgradnju arhive u Drugoj zdravstvenoj stanici, a sa čak 12 miliona reprogram duga za gas koji je nastao pre 2010. godine.