Zahvaljujući ulaganjima kanalska mreža može da primi svu količinu vode

Tokom maja na teritoriji našeg grada palo je oko 150 litara po kvadratnom metru. Ova količina padavina je četvrtina ukupnog godišnjeg proseka, a ovu veliku količinu vode bez problema može da primi kanalska mreža. U Vodoprivrednom preduzeću “Gornji Banat” iz Kikinde ističu da se tokom kišnih perioda poput ovog vidi koliko je važno ulagati u kanalsku mrežu.

 

 

 

 

 

 

 

-Usled sušnog perioda, pre ovih kiša, kanalska mreža bila je poluprazna ili prazna tako da može da primi svu vodu. Imamo i 24 crpne stanice kapaciteta 80 kubika u sekundi i one rade tamo gde je to potrebno – istakao je Dragan Felbab, direktor VDP “Gornji Banat”.

“Gornji Banat” vodi brigu o oko 2.500 kilometara kanalske mreže na području Kikinde, Novog Kneževca, Čoke i Novog Bečeja. Sve lokalne samouprave izdvajaju novac za uređenje mreže, a prošle godine u Kikindi očišćeno je 54 kilometara kanalske mreže i 1,5 kilometara kanala Dunav- Tisa – Dunav.

-Grad Kikinda uložiće sredstva i ove godine u održavanje Kikindskog kanala. Na njemu se radi poslednje dve tri godine i on je značajan pošto je žila kucavica za našu treritoriju jer se u njega sliva sva voda. Ove godine radiće se deonica od iđoškog mosta do crpne stanice Mokrinska 1. na dobrom smo putu da kompletan kanal dovedemo u odlično stanje jer on nije rađen od kada je iskopan – kaže Felbab.

U pomenuti posao biće utrošeno 24,5 miliiona dinara. Lokalna samouprava uložiće 12, 5, a “Vode Vojvodine” 12 miliona dinara.

Pre mesec dana upotpunosti je završena izradnja Regionalnog sistema za navodnjvanje započeta devedesetih godina, tako da je Kikinda prvi grad u Srbiji koji u potpunosti ima izgrađen sistem za navodnjavanje.

-Reč je o velikom sistemu i sada postoji mogućnost navodnjavanja 18.000 hektara što je trećina od ukupno obradivih površina na teritoriji grada – pojasnio je naš sagovornik.

Najveće interesovanje za navodnjvanje pokazuju velike poljoprivredne firme koje navodnjavanju oko 4.000 hektara. Godine za nama pokazuju da nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje bez navodnjavanja svih kultura.