Zahuktava se prolećna akcija sadnje, danas u “Našoj kući, naredne nedelje podizanje vetrozaštitnog pojasa Mokrin-Padej

Grad Kikinda započeo je nedavno akciju pošumljavanja i uređenja zelenih površina u gradu. U tom smislu, dan je bio posvećen dodatnom ozelenjavanju dvorišta Ustanove socijalne zaštite „Naša kuća“, a naredne nedelje počeće podizanje vetrozaštitnih pojaseva na području kikindskog atara, najpre između Mokrina i Padeja.

Jedno od najlepših dvorišta Ustanova socijalne zaštite svakako je prostor „Naše Kuće“. Dan u Centru za pružanje usluga socijalne zaštite u Kikindi bio je posvećen dodatnom ozelenjavanju ali ujedno i edukaciji korisnika o sadnji i održavanju sadnica.

Sa korisnicima „Naše kuće“ zajedno ćemo partnerno urediti dvorište ove ustanove. Osim ovog pejzažnog uređenja uslediće aktivnosti orezivanja i vađenja suvih stabala. Dvadesetak sadnica biće posađeno danas ovde. U pitanju su lišćari i četinari, kaže Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj .

Čim dođe lepše vreme, korisnici „Naše kuće“ najveći deo vremena provode upravo ovde u dvorištu i nastoje da bude što urednije.

Mi smo podneli zahtev gradskoj upravi da nam pomognu oko uređenja našeg dvorišta. Stvarno su nas prijatno iznenadili i doneli oko dvadesetak stabala. Danas je akcija sadnje. Ono što je nama značajno je da naši korisnici budu u kontaktu sa svim aspektima onoga što čini gradski život a to je i ovo uređenje prostora u kome borave. Svi smo se uključili. Ovo je prostor u kome mi boravimo, koga cenimo jer je prelep i ovo je samo momenat da ga još malo ulepšamo, kaže Cecelija Šajber, direktorica Centra za pružanje usluga socijalne zaštite „Naša kuća“.

Radovi u ovom dvorištu će biti nastavljeni a kada je ozelenjavanje grada u pitanju na tom zadatku udružena su sredstva Grada, Pokrajine i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Nakon prošlonedeljne sadnje u Nakovu sledi rad na neophodnom podizanju vetrozaštitnih pojaseva ali i dodatno uređenje zelenih površina u gradu.

Dalji nastavak podrazumeva akciju na gradskom trgu i pejzažno uređenje gradskog stadiona. Akcije koje su planirane podrazumevaju pejzažno uređenje dečijeg i školskog dispanzera, popune uličnog drvoreda, i podelu sadnica seoskim mesnim zajednicama na raspolaganje. Najvažnija i dugo očekivana akcija počinje sledeće nedelje a to je podizanje vetrozaštitnog pojasa duž atarskog puta Mokrin-Padej, dodaje Krnić.

Za podizanje ovog vetrozaštitnog pojasa Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojilo je 12 miliona dinara.