“Zagor iz našeg sokaka”-moćni Duh iz Darkvuda

„Zagor iz našeg sokaka“ svojevrsna je izložba sa 100 originalnih strip ilustracija različitih domaćih autora i 25 originalnih strip tabli različitih italijanskih autora izdavačke kuće Bonelli, a čija se postavka nalazi u Galerijskom prostoru Kulturnog centra.

Izložba crteža, „Zagor iz našeg sokaka“, koja je postavljena u galerijskom prostoru Kulturnog centra predstavlja crteže grupe strip autora iz svih republika i pokrajina bivše Jugoslavije, kao i originalnih strip tabli italijanskih autora i kolekcionarskih primeraka stripa i ostalih eksponata čiji je glavni lik Bonelijev strip junak Zagor-te-nej.

Zagor   nije bilo kakav strip serijal na ovim prostorima, o čemu svoj komentar daje organizator izložbe, Svetozar Anđel, koji kaže da se ideja o stvaranju ove izložbe rodila 2017:

-Generacije rođene sedamdesetih i osamdesetih praktično  su odrasle na stripovima o Zagoru, koji su objavljivani u “Zlatnoj seriji” i “Lunovom magnus stripu”. Zagor, odnosno Zagor-Te-Nej, jeste junak istoimenog serijala čiji je prvi broj izašao u Italiji u junu 1961. godine. Zbirka crteža nastala je zahvaljujući ideji Miodraga Ivanovića Mikice i dobroj volji strip crtača sa ovih prostora. Kao što je čuvena „Zlatna serija“ izlazila na celoj teritoriji bivše SFRJ, tako su i u zbirci crteža zastupljeni autori iz svih bivših republika i pokrajina. 

Na prostorima bivše Jugoslavije Zagor je doživeo premijeru 1969. godine, u 13. broju edicije “Zlatna serija”, epizodom Nasilje u Darkvudu, koja danas dostiže neverovatne sume na aukcijama.

Propratni sadržaj izložbe su retki kolekcionarski primerci stripova, kako sa ovih prostora tako i iz Italije, Grčke, Francuske, Brazila, Turske, Finske, Nemačke, Španije, Izraela…Izložba je do sada bila izložena u NS, Pamčevu, Zrenjaninu i Kikindi.

 

Preko 100 autora je uradili crteže u okviru izložbe, koja će biti na raspolaganju do 6.marta, u galerijskom prostoru KC, svima koji su voleli i još uvek vole da čitaju priče o moćnom Duhu iz Darkvuda