Za učenje na daljinu, učenici će od sledeće nedelje, osim kanala RTS 3, moći da koriste i RTS 2

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević najavio je da će od sledeće nedelje za učenje na daljinu učenici, osim kanala RTS 3, moći da koriste i RTS 2, tako da je juče počelo snimanje časova stranog jezika, likovnog i muzičkog.

Ministar Šarčević je podsetio da se za đake nižih razreda emituju časovi srpskog, matematike i sveta oko nas. On je precizirao da se za učenike petog razreda sprovodi nastava iz srpskog, matematike, biologije, istorije, geografije, za učenike šestog dodaje se još fizika, a za đake sedmog i osmog razreda dodatno i hemija.

Prema njegovim rečima, učenici od prvog do sedmog razreda sada imaju dva časa dnevno, dok osmaci imaju po tri časa, s tim što će od sledeće nedelje osmaci imati po četiri časa, a niži razredi po tri.

Ministar je napomenuo da je na platformi RTS Planeta program za srednješkolce, pri čemu srednje škole imaju snimljen ceo blok, dakle osam opšteobrazovnih predmeta. U školama, kako je naglasio, treba da bude jedno ili dvoje ljudi, a ostali zaposleni da rade od kuće, nastavnici da budu u kontaktu sa đacima i da im šalju materijale za rad. Ministar je, objašnjavajući kako će biti ocenjivani učenici, rekao da učitelji i nastavnici mogu decu da ocenjuju formativno, a to znači da đaci šalju šta rade kod kuće, a kada se situacija normalizuje moći će da se uradi sumativno ocenjivanje. Šarčević je, govoreći o upisu prvaka u školu, rekao da roditelji mogu telefonski samo da se jave školama da one evidentiraju decu, a upis će biti elektronski.