Za TV Kikinda govori novinar Dejan Stepanov iz Norveške

Iz Norveške, zemlje u kojoj živi oko 5,5 miliona stanovnika, za dnevnik TV Kikinda govori kolega Dejan Stepanov, novinar. Samo nekoliko novih slučajeva koronavirusa beleži se dnevno u Norveškoj gde je od koronavirusa umrlo oko 250 ljudi.

U Norveškoj svoje novo mesto za život pronašli su brojni sugrađani a među njima i naš dragi kolega Dejan Stepanov. Dejana smo pitali da li je korona u Norveškoj i dalje tema broj jedan u medijima i kako utiče na život u Bergenu, gradu u kom živi I radi.

Izveštavanje o virusu korona i Infekciji Covid 19 ovde na severu Evrope, u Norveškoj, nije toliko intenzivno kao što je bio na početku pandemije ali je vest i dalje prisutna u svim informativnim emisijama, na televizijama, na radio stanicama, u tekstovima u novinama, na portalima, ali ona više ne zauzima centralno mesto. Dakle, ona jeste važna ali ne i najvažnija. Iz prostog razloga što se ovde situacija drži pod kontrolom i nema većih promena po tom pitanju. Građanke i građani ove zemlje koji žele dodatno da se informišu o trenutnom stanju na terenu, to mogu uraditi posetom zvaničnih internet stranica nadležnih institucija, koje plasiraju i ažuriraju uvek svoje podatke, tako da ovde ne postoji bojazan da će neko ostati uskraćen za prave i pravovremene informacije, kaže za TV Kikinda Dejan Stepanov.

Disciplina je ono što najbolje opisuje norvežane a kakve mere zaštite Vlada ove zemlje preporučuje građanima, evo šta Dejan kaže.

– Norvežani i Norvežanke su vrlo disciplinovani a u prilog tome govori I podatak da trenutno ne postoji ni jedan pacijent koji se nalazi na respiratoru. Nadležni stalno upućuju upozorenja i podsećaju građane I građanke na održavanje higijene, dakle da se ruke redovno peru, ili da se dezinfikuju, na tu distancu od jednog metra, ovde maske ni rukavice nisu bile potrebne ni od početka izbijanja svetske pandemije pa tako ne i sada. Dakle, reč je o savesti I svesti svih onih koji ne bi trebalo da se bespotrebno izlažu opasnosti, I sebe I druge a ako već primete neke simptome da se odmah jave lekarima kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze. U medijima se spekuliše da će svi oni koji su trenutno van Norveške I provode svoje godišnje odmore van granica ove zemlje sa sobom poneti I novi talas slučajeva obolevanja ali da se ne brinemo I da mesta panici ovde nema da će zdravstveni sistem ove zemlje I te kako biti u stanju da odgovori novim izazovima, ističe Stepanov.

Vakcina je takođe tema o kojoj se dosta govori, a kako je počela sezona godišnjih odmora opreznost je svakako savet za sve Norvežane. Njima putovanja nisu zabranjena.

– U poslednje vreme i ovde se sve više priča o vakcini i vakcinisanju koje će navodno biti organizovano na jesen, u septembru. Međutim, nadležni, odnosno stručna lica su vrlo obazrivi, ne daju mnogo informacija i detalja u vezi sa tim tako da je za sada sve samo na najavama. Od 15.jula ova zemlja otvorila je granice prema Evropi i mnogi su odlučili da svoj godišnji odmor provedu van granica ove zemlje tako da su oni dodatno pozvani na opreznost. Po povratku u zemlju, ako imaju neke simptome da se jave najbližoj zdravstvenoj ustanovi kako bi odmah reagovali i kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze, završava Dejan.

U Norveškoj koja je testirala izutetno velik broj ljudi, a do sada je od infekcije Covid 19 preminulo 255 stanovnika ove zemlje, broj obolelih je nešto iznad 9.000. Toliko na primer obolelih ima i Makedonija sa skoro tri puta manje stanovnika.