Za “Tozu Marković” zainteresovana tri kupca

Većinski vlasnik „Toze Markovića“ sa 80 odsto udela kapitala je „Srbijagas“, deo od 19 odsto ima 190 sitnih udeličara, a ostatak pripada Vladi Srbije. Fabrici, koja je pre tri godine izašla iz stečaja, a pre toga čitavu deceniju bila sistemski urušavana od strane tadašnjeg vlasnika, sledi privatizacija, saznajemo od Vladimira Ilić, direktora.

-Nadam se da ćemo do proleća imati novog vlasnika sa novim planovima. O budućnosti fabrike odlučuje većinski udeličar „Srbijagas“ , uz saglasnost Vlade Srbije, on prodaje svoje udele.Potencijalni vlasnicii javili su se za takozvani „dju dilidžens“ što je zapravo snimanje vrednosti stanja „Toze Markovića“ i procena njene vrednosti kao i iznos koliko je neko spreman da plati za nju – objašnjava Ilić.

Za kupovinu fabrike interesovanje su iskazale tri firme dve iz Srbije i jedna iz Nemačke.Svi zainteresovani su iz branše i najveći su proizvođači građevinskog materijala u ovom delu sveta. To raduje, dodaje Vladimir Ilić, jer će takvi kupci nastaviti sa proizvodnjom i razvojem fabrike.

-U ovom trenutke dve firme su iskazale interes da većinskom vlasniku daju ponudu za otkup. Za 18. decembar zakazan je sastanak u „Srbijagasu“ sa trećom firmom, koja je najozbiljnija u ovoj našoj branši. Tada ćemo znati i njihovu ponudu – otkriva Ilić.

Ova godina, kako napominje Ilić, bila je inetnzivna i naporna. Zacrtani plan proizvodnje je ostvaren, dok će plan prodaje biti prebačen i pored toga što je početkom godine uvrštena prodaja pločica na Kosovu do čega zbog zabrane nije došlo.

Naš sagovornik napominje da su u ovom momentu najvažnija ulaganja u modernizaciju. Za to je neophodno više miliona evra.