Za pomoć starijima, sistem 192 na raspolaganju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da će u narednim danima u svakoj opštini biti formirani kol centri namenjeni starijima od 65 godina kojima je potrebna pomoć, a do njihovog uspostavljanja mogu pozvati broj 192, preko koga će biti upućeni ka kol centrima ili volonterskim službama u svojoj opštini.

Po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednim danima biti kontakt tačka za sve ljude starije od 65 godina koji se nalaze u izolaciji u svojim domaćinstvima. Ministar je objasnio da će preko kol centara, koji će biti formirani, najstariji sugrađani jednim pozivom moći da dobiju volontere koji će im otići u kupovinu, a usluga dostave namirnica biće besplatna. On je dodao i da će u saradnji sa drugim državnim institucijama, vrlo brzo imati brojeve telefona kol centara u svim opštinama u Srbiji, na koje će stariji sugrađani moći da se jave.

 

Do trenutka dok to ne uspostave, pozvao je starije sugrađane od 65 godina da zovu sistem 192 preko koga će profesionalci iz redova policije uputiti ili na telefone kol centara koji već postoje u svakoj opštini ili će ih upućivati ka volonterskim centrima koji će funkcionisati u policijskim stanicama ili zgradama opštine“, naglasio je Stefanović, dodavši i da građani budu oprezni i da ne nasedaju na različite ponude prevaranata koji žele da im uzmu novac.

Volonteri, pripadnici policije, vatrogasaci, ljudi iz Crvenog krsta i civilne zaštite i svih drugih koji se u ovo budu uključili biće potpuno besplatno na usluzi“, poručio je Stefanović.