Za kupovinu MSK zaintersovani “Micubiši” i “Kronospan -Srbija”

Vlada Srbije raspisala je  javni poziv za privatizacionog savetnika za Metanol. Zainteresovani ponuđači mogu da se prijave najkasnije do 10. marta,a otvaranje ponuda obaviće se tri dana kasnije. Kada bude odabran, privatizacioni savetnik potpisaće ugovor na šest meseci, a njegov posao biće da Vladi Srbije predloži model za privatizaciju ili dokapitalizaciju Metanola.

Metanolsko-sirćetni kompleks nakon četiri godine pauze ponovo je počeo s radom u novembru 2015. godine, a od oktobra prošle godine formirana je stručna grupa za rešavanje finansijske situacije u kikindskooj firmi koju čine i predstavnici Naftne industrije Srbije s kojima se pregovara oko pomoći kompleksu. Ova kompanija trebalo bi da učestvuje i u privlačenju potencijalnih strateških partnera i kada su u pitanju nabavka i cena sirovina koje su fabrici neophodne da bi nastavila da radi.

Prema pisanjima prestoničkih medija za kupovinu kikindskog kompleksa zainteresovana je Kompanija “Micubiši” iz Japana i firma „Kronospan–Srbija”, jedna od fabrika svetskog lidera u proizvodnji pločastog materijala od drveta, koji u Paraćinu, uspešno posluje od 2003. godine.

Pregovore u ime MSK vodi „Srbijagas”, koji zbog nenaplaćenih dugova za gas u vlasništvu ima 87 odsto ove firme, dok je ostatak u posedu Vlade Srbije.Kikindska kompanija ne duguje ništa za gas za januar jer je plaćeno 657,7 miliona dinara. Ipak Metanol već dugo duguje „Srbijagasu” oko 1,49 milijardi dinara za nenaplaćeni gas.

Ministar privrede Goran Knežević predstavnicima MMF-a koje je predvodio šef misije za Srbiju Džejms Ruf rekao je da se do 31. marta planira pokretanje postupka privatizacije za MSK , za HIP “Azotara” i HIP “Petrohemija” Pančevo. Potvrdio je da za ova preduzeća postoje zainteresovani investitori i da se očekuje da se proces promene vlasništva završi do kraja 2017. godine. To bi, kako je rekao Knežević, bilo rešenje ovih problema koje bi rasteretilo fiskalni sistem Srbije.