“Za istim stolom”

U okviru jedinstvenog događaja “Za istim stolom” juče su predstavljena tradicionalna jela Pakistana, Sirije, Avganistana, kao i Srbije.

Zajednička ljubav ka kulinarskim specijalitetima ovoga puta je bila spona između više naroda. Naime, u restoranu Rajska oaza u okviru projekta koji realizuje Centar za omladinski rad iz Novog Sada, Omladina JAZAS-a, Kancelarija za mlade, i SOS Dečija sela Srbija, priređen je jedinstven događaj pod nazivom “Za istim stolom”.

Događaj je osim degustacije gastronomskih specijaliteta bio i nesvakidašnja prilika da stanovnici Kikinde, pre svega mladi, i izbeglice razgovaraju i uče o kulturi jedni drugih.

Projekat „Mobilni omladinski klub – podrška deci izbeglicama i migrantima” sprovodi se u svega tri mesta, rekao je ispred kluba Igor Stojisavljević:

-Traje svega dve godine i realizuje se u Subotici, Šidu i evo sada u Kikindi. Radili smo sa oko 400 mladih ljudi. Snažno verujemo da mladima treba pružiti šansu da se druže. Danas nas povezuje hrana, ali se nadamo  i da će saradnja da se nastavi.

Na trpezi su bili lokalni specijaliteti, kao i jela koja se kuvaju u Pakistanu, Avganistanu i drugim državama Bliskog Istoka. Recepte su našim kuvarima ustupili žene i muškarci stacionirani u Prihvatno-tranzitnom centru.

Pored stručnih kuvara, učenici kuvarskog smera Ekonomsko – trgovinske škole Kikinda su kuvali jela našeg podneblja

Iako pokušavaju da se prilagode načinu kuvanja u drugim zemljama, ipak, kako nam je u svojoj izjavi rekla Karime Fakiri iz Avganistana, često požele da skuvaju nešto od svojih tradicionalnih jela:

-Već smo 18 meseci u Srbiji. U  Centru  u Adaševcima nismo mogli da kuvamo naša avganistanska jela. Ovde u Kikindi imamo sve dobre uslove  da pripremamo ono što najviše volimo. Naša kuhinja se razlikuje od srpske, pa nam znači to što ovde možemo da dodajemo naše začine jelu i da na taj način doteramo ukus.

Događaj “Za istim stolom” realizuje se u okviru projekta “Mobilni omladinski klub”, koji podržavaju “Valdern Barns” fondacija i IOGT-NTO pokret iz Švedske.