XVIIFestival vojvođanske tambure u Kikindi okupio 142 takmičara

Kikindska Osnovna muzička škola domaćin je XVII Festivala vojvođanke tambure, na kom su se predstavili đaci muzičkih škola iz deset gradova Vojvodine, sa 142 učesnika.

U prepodnevnim časovima, u okviru takmičarskog programa, svoj repertoar su predstavili đaci osnovnih muzičkih škola, dok su popodne svirali đaci srednjih škola, a u večernjim satima u KUD-u Eđšeg, svoje znanje su pokazali ansambli i orkestri, rekla je direktorica škole Margita Detari i dodala:

-Ova manifestacija je ujedno i prilika za druženje i razmenu iskustava, kako učenika tako i nastavnika. Celodnevno druženje, u okviru takmičenja 142 učenika iz deset gradova. To je sada već tradicionalno negovanje  zvuka našeg podeblja.

 

Škola u svom potpuno obnovljenom ruhu bila je riznica talentovanih đaka i njihovih mentora, svi u jednoj misiji da pokažu što bolje pripremljene tačke. Treme je bilo, ali neznatno.

Ovaj festival svake godine putuje i uvek je u nekom novom gradu. Inače, kikindske takmičare je pripremao nastavnik Vladimir Krstonošić, koji je bio i član žirija. On je pripremao i desetočlani orkestar kikindske škole. Kako je naveo, nivo znanja, koji pokazuju učesnici je konstantan:

-Malo se pomeraju granice ka napred, malo se vraćaju. Imamo problem sa, kako ono kažu “milenijalcima”, sa ovom milenijumskom generacijom, koju je teško odvojiti od neke tehnike, kojoj robuju, od tog lakog zadovoljstva. Nekada je muzički instrument bio jedina igračka. Danas to više nije. 

Predsednica aktiva nastavnika tambure u Subotici i predsednica žirija Festivala Mira Temunović smatra da tamburica kao instrument postaje sve atraktivniji i da vlada veće interesovanje, nego što je to bilo ranijih godina:

-Veoma interesantan instrument. Kod nas u muzičkoj školi  u Subotici, tambura je  drugi instrument, koji se traži u školi. Inače, imamo 16 škola u Vojvodini, gde se izučava tambura, kao instrumen. U nekima jedna klasa, u nekima dve…kako gde. Uglavnom, tambura ima svoje sledbenike, što znači da ima ko će nas naslediti.

Kikindska Muzička škola je drugi put domaćin Festivala vojvođanske tambure, Inače, tambura se, kao instrument prvi put pominje sredinom XVI veka, a najstarija tambura koja se i dan danas čuva u muzeju, potiče iz sredine XIX veka, odnosno 1847. godine, vlasništva Paje Kolarića iz Osijeka. Inače, najstarija tambura u našim krajevima je “samica”. Za nju postoji još naziva, kao što su: dangubica, razbibriga, tikvara i slično.