Vrtić “Maslačak” u Bašaidu temeljno adaptiran

Predstavnici Grada Kikinde, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Američke agencije za međunarodni razvoj, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Republičkog komeserijata za izbeglice i migracije obišli su rekonstruisan vrtić “Maslačak” u Bašaidu. U ovom vrtiću mališani će se povremeno družiti sa predškolcima iz Prihvatnog centra, koji su bili danas prisutni. Objekat je kompletno preuređen u okviru projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migranstku krizu”, a rekonstrukcija je obuhvatila zamenu stolarije, podova, vodovodnih instalacija, sanitarnih čvorova, krečenje, kupovinu novog nameštaja.

-Pre godinu dana razgovarali smo o tome gde bi bilo najbolje da deca migranti idu u vrtić. Predlog da to bude Bašaid je prihvaćen jer vrtić u Banatskoj Topoli koji iako je najbliži nema dovoljno kapaciteta da primi više dece. Vrtić “Maslačak” i inače je bio u planu da bude rekonstruisan. Veliko mi je zadovoljstvo što se velik broj institucija udružio i zajedno sa gradskom upravom uloži sredstva da se objekat temeljno rekonstruiše – istakla je Stanislava Hrnjak, pomoćnica gradonačelnika.

Ona je rekla da će se svo osoblje vrtića kao i sama deca potruditi da se šestoro predškolca iz Prihvatnog centra što bolje socijalizuju i što bolje osećaju u novoj sredini.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave istakao je da se ovo ministarstvo sve vreme migrantske krize oslanjalo na podršku koja dolazi od partnerskih organizacija:

-Kontinuitet podrške koju smo imali prilike da pružimo lokalnim zajednicama u Bašaidu se vidi na najbolji način. U 18 lokalnih samouprava postoje privremeni smeštaji za migrante koji beže od ratnih strahota. Podrška međunarodnih donatora, Amabasade Japana i USAIDA je nemerljiva. U vrtiću u Bašaidu deca su našla topao kutak, a trudićemo se da i u narednom periodu kohezija lokalnog stanovništa i migranata bude urađena na najbezbolniji način.

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID obezbedila je 40.000 dolara za rekonstrukciju, a gradska uprava učestvovala je sa 5.000 dolara, rekao je Džefri Skarin, zamenik direktora Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj u USAID-u:

-Sva deca na svetu zaslužuju da imaju lepo mesto za igru i razvoj i zato smo ponosni što smo pomogli da se ovaj objekat rekonstruiše. To je deo većeg projekta koji se realizuje sa Vladom Srbije, a cilj je da uspostavi razumevanje između domaćeg stanovništva i migranata. U Srbiji se migrantska kriza rešava na human način, otvaranjem prihvatnih i migranstkih centara u kojima se privremeno smeštaju sve osobe koje prolaze kroz Srbiju. Deca će se u ovom vrtiću igrati, ali i učiti o različitim kulturama i tradicijama.

Žarko Petrović iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP-a dodao je koliko je važno da svi budu tolerantni:

-Kikinda je pokazala dobar odnos prema migrantima i mi smo se potrudili da uradimo ovako lepu stvar. Ovo je zahvalnost , nas koji se bavimo migranstkim pitanjima, Gradu Kikindi za tolerantnost i humanost.

Komesarijat za izbeglice i migracije pozdravlja ovakav način odnosa prema migrantima.

-Kikinđani su veoma solidarni prema ljudima koji su morali da odu iz svojih domova i privremeno se nastane u našoj zemlji. Stoga smo odlučili da se nešto vrati vašem gradu – dodao je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije.

U Prihvatnom centru u Kikindi trenutno je 178 migranata najviše iz Avganistana i Pakistana.