Vrtić “Bambi”i priča o Desanki Maksimović

Pruču o Desanki Maksimović, kroz njene rime i najlepša osećanja, koja mogu deca da razumeju a nalaze se u njenim pesmama prestavili su najmlađi iz vrtića “Bambi” gostujući Dečjem odeljenju Narodne biblioteke.

Saradnja Narodne biblioteke sa decom, PU “Dragoljub Udicki” kao i gotovo sa svim školama koje su pokazale zainteresovanost za ovakav vid edukacije postoji već godinama. Bibliotekarka i sama vaspitač, Ljiljana Markovljev maštovitim prikazom pravi različite kreativne pristupe u opisu života i dela poznatih književnika:

-Najviše sarađujemo sa vrtićem “Bambi”, ali smo otvoreni za saradnju sa svima. Vrlo smo zahvalni vaspitačici Daliborki Sretenović, koja radi sa decom i ima dovoljno strpljenja da svake godine deci približi lik i delo poznatih pesnika. Ovoga puta je to Desanka Maksimović i njene pesme.

 

U vrtiću “Bambi” kroz obradu poznatih dela, vraćaju se srpskoj književnosti. Desanka Maksimović i njeno pesničko geslo da poezija treba da bude razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čoveku i životu, za mališane je bio lep zadatak, rekla je vaspitačica Daliborka Sretenović:

-Ceo maj smo posvetili Desanki Maksimović. Deca su se jako zainteresovala za njen rad. Njene recitacije su pomalo teške, ali je interesantan njen ton, smirenost pa su deca vrlo lako savladala i naučila i savladala tekst. Učili smo na malo drugačiji način. Kroz dramatizaciju. Dramski smo obogatili recitacije i time inspirisali mališane za učenje. 

 

Dece uzrasta pet i šest godina učeći pesme, nauče i nešto o samom autoru, što ostavlja trag u sećanju, koji može biti zamajac u kasnijem opredeljenju za životno zanimanje.

 

Poznata pesnikinja, je izdala oko pedeset knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, pripovedačke, romansijerske i putopisne proze. Svoje prve pesme je objavila 1920. godine u časopisu „Misao“. Njena poezija, je razumljiva I za najmlađe, zato što oslikava ljubavne, rodoljubive, poletne, i mladalačke emocije koje su mališani “Bambija” na pravi način i preneli publici.